marți

23 aprilie, 2024

24 septembrie, 2018

Ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a acuzat luni pe procurorul general, Augustin Lazăr, că ar încerca să intimideze Jandarmeria Română prin urmărirea penală a șefilor acestei instituții în Dosarul reprimării protestului din 10 august.

În opinia acesteia, responsabil este și preşedintele Klaus Iohannis, el fiind cel care „îi trasează procurorului general nişte sarcini”.

„Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice”, a declarat Carmen Dan.


Șeful Jandarmeriei Române și prim-adjunctul său, precum și directorul Jandarmeriei București și un secretar de stat din Ministerul Afacerilor de Interne, au fost acuzați oficial vineri, de procurori militari din cadrul Parchetului General, pentru reprimarea Protestului Diasporei.

Despre cel din urmă, secretarul de stat din MAI Mihai Chirică, ministrul de Interne a susținut că nu a făcut presiuni asupra prefectului Speranţa Cliseru pentru semnarea ordinului de intervenţie, așa cum spun procurorii, ci a avut doar ”o conunicare instituţională” cu aceasta.

Reacția Ministerul Public: Ancheta este independentă de orice ingerințe externe

La scurt timp, Parchetul General a răspuns acuzelor ministrului de Interne:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secţiei parchetelor militare efectuează o anchetă imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe.


Totodată, procurorul general al PÎCCJ doreşte să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalităţii, prezumţiei de nevinovăţie şi aflării adevărului.

Liviu Dragnea: PSD a decis că intervenția jandarmilor a fost legală

Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a respins luni acuzațiile pe care procurorii militari le aduc șefilor Jandarmeriei, explicând că PSD a decis, în ședința Biroului Permanent al PSD, că cei puși sub acuzare de Parchetul Genera au acționat legal:

Am decis că instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul neautorizat din data de 10 august şi de a transmite un mesaj de susţinere pentru Jandarmeria Română şi pentru celelalte instituţii ale statului care au fost implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice în data de 10 august în faţa unor acţiuni violente din partea unor participanţi la acea manifestaţie neautorizată.

Faptele grave de care sunt acuzați ofițerii puși sub urmărire penală

  • evacuarea în forță a Pieței a fost nelegală, în lipsa unui ordin în acest sens
  • actele de violenţă ale jandarmilor, îndreptate inclusiv asupra copiilor, au fost nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, ceea ce a dus la un număr mare de victime
  • au fost vătămate drepturile legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.

Acuzațiile, așa cum au fost prezentate de procurori

  • maior Cazan Laurenţiu Valentin , în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;
  • comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;
  • colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;
  • colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

1.000 de jandarmi în dispozitiv – aproape 800 de plângeri din partea protestatarilor 

Aproximativ 1.000 de jandarmi au fost în dispozitiv pe 10 august, în fața Palatului Victoria, la protestul care a provocat sute de victime. Peste 450 de persoane, între care și 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD trimise la fața locului, total din care 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme (trei, cu arsuri de până la 15% din suprafața corpului).

Numărul plângerilor înregistrate în dosarul anchetat la Parchetul General se apropie de 800 – sunt civili care acuză răni provocate de jandarmi sau intoxicații cu gazele folosite de forțele de ordine.

Pe de altă parte, 169 de jandarmi au făcut și ei sesizări, pentru că ar fi fost agresați fizic și moral, dar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti. Activităţile de cercetare au fost delegate către colegii lor, polițiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: