duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 martie, 2013

Biserica Romano-Catolică are un nou Papă: cardianul Jorge Mario Bergoglio din Argentina, a fost ales ca Papa Francisc I, în a doua zi a reunirii Conclavului, relatează BBC.

Noul Papă va fi primul Suveran Pontif din afara Europei. El a fost primit cu urale şi aplauze de zecile de mii de credincioşi adunaţi în Piata Sf. Petru de la Vatican.

Noul Papă, este celde-al 266-lea al Bisericii Catolice, şi îl înlocuieşte, astfel, pe Benedict al XVI-lea, care a renunţat la Pontificat, în 28 februarie, la 85 de ani,invocând motive de sănăttate. Apărând la balconul de deasupra pieţei, el a cerut mulţimii de credincioşi să se roage pentru el şi a fost întâmpinat cu urale de bucurie atunci când a binecuvântat mulţimea.

Este primul Papă din America Latină şi primul iezuit care va fi pontificat.  Papa Francisc I are 76 de ani.


Cu doar o oră înaintea fumul al a apărut din coşul de fum al Capelei Sixtine, anunţând alegerea unuia dintre cardinaliîn funcţia de Papă.

Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a anunţat alegerea sa cu cuvintele latine: “Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam” (Vă anunţ cu mare bucurie. Avem Papă). Jurnaliştii de la faţa locului spun că a fost o alegere suprinzătoare, părintele argentinian neaflându-se printre favoriţii din această cursă înaintea alegerilor. Unii observatori se aşteptau la alegerea unui papă mai tânăr.

Cardinalii se aflau izolaţi de lume începând de marţi seara şi au avut patru voturi neconclusive, fiind nevoie de două treimi, 77 de voturi pentru a fi ales un Sfânt Părinte. Alegerea sa a întâmpinată cu aplauze şi la Catedrala Catolică cin Buenos Aires.

Alegerea unui papă ne-european prima dată în mai mult de 1.000 de ani, şi primul din America Latină (unde trăiesc 40% dintre catollicii din întreaga lume) relevă importanţa pe care o acordă cardinalii mărimii şi relevanţei credincioşilor catolici din afara Europei.

Reputaţie bună


Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are o reputaţie de părinte modest, umil, care chiar şi atunci când a ocupat o funcţie importantă a mers la lucru cu autobuzul, a trăit într-un apartament mai degrabă decât într-un palat apostolic şi şi-a gătit singur cina.

În comparaţie cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, unii vor aminti vocaţia sa şi recomandarea de a fi mai degrabă un preot local, nu un cunoscător al vieţii interne din Vatican. El a descris inechitatea “ca pe un păcat social al cărei strigăt ajunge până în rai” şi asubliniat că Biserica trebuie să-i servească pe cei săraci şi oropsiţi.

Este perceput ca preferând viaţa din biserica locală birocraţiei administrative de la Vatican, considerată ca o plagă cu probleme de management şi nevoie de reformă.

Este primul Papă iezuit, membru al unui ordin vechi şi independent catolic, care nu s-a bucurat întodeauna de relaţii bune cu Roma. Oricum, a lucrat pentru mai multe comisii “curiale” ale Congregaţiei Veneraţiei Divine şi al Congregaţiei Disciplinei Sacramentelor.

Vorbeşte fluent italiana, ca şi germana şi spaniola, aşa că nu va avea probleme de comunicare cu cei din jurul său.

Are rădăcini italiene, ambii părinţi fiind italieni, ceea ce este văzut ca un avantaj ăn instituţia romană.

De asemenea, el are relaţii foarte bine cu comunitatea evreiească din Buenos Aires, primind diverse premii din partea unor organizaţii evreieşti, ceea ce subliniază recomandările sale privind legăturile între diferitele credinţe.

Este un evanghelist profund, care a criticat ceea ce a numit “boala spirituală a unei biserici auto-referenţiale” şi a cerut bisericii “să iasă din nou în stradă”.

Cine este Jorge Mario Bergoglio?

Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala argentiniană, într-o familie de italieni formată din Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi Regina, potrivit Agerpres.

Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.

În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús (Societatea sau Compania lui Iisus, ordinul iezuiţilor, aflat în serviciul direct al papei – n.r.), mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.

A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).

Sacerdoţiul său a început la 13 decembrie 1969, an în care îl găsim în Spania, la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, unde a predat în numeroase colegii, seminarii şi facultăţi. În 1972 s-a întors în Argentina.

În perioada 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel şi rector al colegiului Facultăţii de Filosofie şi Teologie.

În 1986 a revenit în Europa, mai precis în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual şi confesor al ordinului Societăţii lui Iisus.

Numirea sa ca episcop s-a produs la 20 mai 1992, când papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca şi episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires.

Cinci ani mai târziu, în 1997, a fost numit arhiepiscop coauditor de Buenos Aires şi, în 1998, la moartea arhiepiscopului şi cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires.

Bergoglio a fost o figură marcantă a Conferinţei Episcopale a Argentinei, instituţie pe care a prezidat-o timp de şase ani, între 2005 şi 2011.

Potrivit Associated Press, Bergoglio este al doilea care ar fi obţinut cele mai multe voturi după Joseph Ratzinger, precedentul papă, în alegerile papale din 2005. El a fost mult timp specializat în tipul de muncă pastorală – supraveghind biserici şi preoţi – despre care unii spun că este o abilitate esenţială pentru un papă.

Străbunicul cardinalului Bergoglio s-a născut în nordul Italiei, lângă Asti, în regiunea Piemont, iar bunicul lui, Giovanni Angelo Bergoglio, s-a mutat în tinereţe la Torino, capitala regiunii Piemont, unde s-a născut tatăl lui Francisc I.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tatăl noului Suveran Pontif s-a transferat apoi în Argentina, unde avea să se nască viitorul Papă, Jorge Mario Bergoglio, care a menţinut legătura cu Italia şi cu regiunea Piemont, pe care a vizitat-o pentru prima dată la vârsta de 10 ani.

Primarul oraşului Asti, Fabrizio Brignolo, l-a invitat oficial să viziteze locul unde s-a născut străbunicul lui şi a declarat “Toţi locuitorii oraşului Asti sunt foarte mândri şi emoţionaţi că noul Suveran Pontif este de origine piemonteză”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: