Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
”Capul lui Moțoc” / Florin Iordache demisionează de la Justiție: măsurile mele au fost legale și constituționale
de Vladimir Ionescu 9.2.2017
Florin Iordache, cel care a inițiat ordonanțele de urgență pentru dezincriminarea unor ifnracțiuni de corupție și pentru grațiere, a demisionat joi din funcția de ministru al Justiției.
„Am hotărât să îmi înaintez demisia din funcția de ministru al Justiției. Vă mulțumesc”, a anunțat scurt Florin Iordache după ședința de Guvern, adăugând că toate inițiativele pe care și le-a asumat au fost „legale și constituționale”.
Demisia survine la opt zile după ce Executivul a adoptat OUG 13, de modificare a codurilro penale, care a provocat proteste la care au participat, duminică, aproximativ 600.000 de persoane, dintre care peste 200.000, în Capitală.
Iordache a câștigat primul mandat de deputat (PSD) în 2000, și de atunci a fost membru în Comisia de imunități a camerei legislative inferioare.
Înginer mecanic, el a absolvit în 2002 Facultatea de Drept de la Universitatea din Craiova, iar în 2007 a obținut titlul de doctor în Drept. Lucrarea „Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE“ a fost suținută la Universitatea Liberă Internațională a Republicii Moldova (ULIM), o universitate particulară din orașul Bălți.
Președintele României atenționa, marți, în Parlamentul României, că demisia unui singur ministru „este prea puţin“.
Cine conduce Ministerul Justiției
Ministerul nu mai are decât un secretar de stat – Mariana Moț, de la Curtea de Apel din Craiova. Mariana Moț este, potrivit relatărilor din presa locală și centrală (AICI) – ”moașa” (nașa de până la Botez) a lui Judecător – numele unuia dintre fii lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial – cunoscut după scandalul în care a fost implicată familia Băsescu.
Ceilalți doi secretari de stat aduși de Iordache – Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală – au părăsit ministerul după ce Secția de procurori a CSM a aprobat, în urmă cu o săptămână, cererea Parchetului General de încetarea a detașării acestora.
Cererea Ministerului Public de încetare a detașării celor doi a fost făcută după ce DNA anunțase că există un dosar deschis pentru a verifica la Ministerul Justiției modul în care au fost redactate și elaborate Ordonanțele Justiției. La scurt timp după anunțul făcut de procutori, consiliera ministrului Justiției anunțase că Florin Iordache și-a delegat atribuțiile până pe data de 7 februarie către secretarul de stat Constantin Sima.
Comunicatul integral al procurorului general:
Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima.