1 octombrie, 2020

Afacerile din țările Europei Centrale și de Est încep să ezite între îmbunătățirea sentimentului economic și o prudență suplimentară stârnită de creșterea cazurilor de infectare Covid-19, potrivit evoluției indicatorilor de sentiment economic (ESI) ai Comisiei Europene și a indicelui Purchasing Managers’ Index (PMI).

Indicatorii de sentiment economic (ESI) au crescut și în septembrie, cu excepția Croației și Slovaciei, dar sporul de luna trecută este în scădere în seria de date din iunie încoace, în multe din celelalte 8 analizate într-un raport Capital Economics.

Pe de altă parte, indicii PMI, care urmăresc tendințele după răspunsurile managerilor din industria prelucrătoare și din sectorul serviciilor, arată o temperare a vitezei revenirii economice, potrivit ING Think.

România – a cincea din 10 la îmbunătățirea sentimentului economic


Cele mai mari îmbunătățiri de sentiment economic (ESI) din iunie încoace le-au înregistrat Polonia (+35%), Cehia (+32%) și Estonia (+22%), potrivit calculelor cursdeguvernare.

Între acestea și performanța României (+15%) se mai află doar cea a Slovaciei (+20%). România suferă mai ales din cauza scăderii componentei referitoare la industria prelucrătoare a ESI.

În toată regiunea, cu toate că indicatorul general înregistrează îmbunătățire, componenta industriei prelucrătoare pare să se deterioreze, după ce a fost factorul principal al creșterii din etapele timpurii ale recuperării economice.


„În timp ce sentimentul (componentei industriale) a crescut în majoritatea țărilor, a scăzut în România și Republica Cehă și a s-a prăbușit în Slovacia. Majoritatea plusurilor produse de cererea acumulată au avut loc deja, iar recuperarea va fi probabil mult mai lentă, de aici încolo”, spune raportul Capital Economics.

Recuperarea încetinește

„Este puțin probabil ca revenirea pe creștere a infectărilor să nu afecteze sentimentul economic, date fiind ritmul și scala acestora, deși deocamdată statistica nu surprinde această influență”, adaugă raportul citat.

Evoluția mediei ponderate a PIB-ului țărilor analizate, calculat de analiștii Capital Economics sugerează o diminuare căderii în regiune de la – 10% an/an în Trimestrul 2 până la -2% în Trimestrul 3.

Chiar și așa se păstrează divergența dintre căderea PIB și cea a îmbunătățirea sentimentului, fie ea și mai înceată în septembrie.

Cele mai slabe performanțe la îmbunătățirea sentimentului economic din iunie încoace sunt în Lituania (+8%), Ungaria (+5%) și Croația (+4%).

Viteze diferite în Europa Centrală

De altfel, Indicele PMI din Ungaria a căzut sub pragul de 50 de puncte (care indică pragul dintre scădere și creștere), de la 52,3 de puncte în august, până la 48,8 puncte în septembrie, după ce se îmbunătățise cinci luni la rând, potrivit ING Think.

Evoluția PMI în țările Europei Centrale confirmă revenirea din Polonia, pune la îndoială optimismul ceh, iar certifică stoparea celui maghiar.

Chiar dacă creșterile PMI din Polonia și Cehia sunt marginale (de la 50,6 la 50,8 puncte, respectiv până la 50,7), plasarea în zona de expansiune le creditează cu continuarea tendinței.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: