Capital Economics a revizuit prognoza de creștere a zonei euro la doar 0,5% din PIB în acest an, de la 0,7% din PIB estimarea anterioară, pe fondul unei scăderi semnificative a consumului gospodăriilor în trimestrul al doilea care ar putea duce la o contracție a creșterii economice în acest interval. Ei anticipează o revenire a creșterii în trimestrul al treilea, ”însă aceasta rămâne extrem de incertă”.
”Până acum, scăderea cererii din China și perturbarea lanțurilor de aprovizionare a avut un impact mai redus decât ne așteptam, dar aceste probleme se vor agrava în martie și aprilie. Înăsprirea condițiilor financiare va duce, de asemenea, la o scădere a ritmului de creștere”, arată specialiștii instituției.
Scăderea de 15% a indicelui bursier Euro Stoxx 50 în ultimele zece zile a generat la rândul său o pierdere a încrederii investitorilor. Randamentele la obligațiunile corporate se mențin reduse, însă anumite bănci și companii, în special cele din sectoarele puternic afectate de răspândirea epidemiei, cum ar fi operatorii aerieni și hotelieri, vor întâmpina dificultăți.
”Guvernele vor lua măsuri pentru a preveni efectele epidemiei asupra economiei, dar bănuim că acestea vor fi mai puțin draconice decât cele implementate de China”, notează experții capital Economics.
Ei se așteaptă ca cele mai afectate să fie cheltuielile făcute de populație pentru călătoriile în străinătate, ieșirile în oraș și divertisment. Acestea reprezintă 15% din consumul din zona euro. ”Pe baza experienței limitate a unor epidemii anterioare, estimarea noastră este că răspândirea coronavirus va reduce consumul cu 5%, jumătate fiind compensat de cheltuieli mai mari în alte sectoare. Acest lucru ne face să credem că în trimestrul al doilea consumul va înregistra un declin de 0,4%. Pe de altă parte, și investițiile vor fi amânate pe fondul scăderii încrederii investitorilor. Anticipăm, de asemenea, o scădere a exporturilor din zona euro în trimestrul doi”, arată ei.
Specialiștii se așteaptă ca și Banca Centrală Europeană (BCE) să acționeze pentru calmarea piețelor, printr-o reducere de 10 puncte de bază a dobânzilor-cheie de politică monetară sau suplimentarea achizițiilor de active din cadrul programului de relaxare cantitativă.