5 iunie, 2017

Băncile din Ungaria și România au avut „cea mai remarcabilă îmbunătățire” a datelor în ultimele trimestre, spune cel mai recent raport capital Economics, dedicat piețelor emergente din Europa.

„Condițiile din aceste țări încep în sfârșit să se îmbunătățească. Ratele creditelor neperformante au scăzut, rezervele de capital au crescut, ca și volumul creditului. Totodată, băncile și-au redus vulnerabilitatea la tipurile de șocuri externe care le-au creat probleme în ultima decadă”, spune raportul Capital Economics.

Analiștii capital Economics consideră remarcabil progresul băncilor maghiare și române, plecând de la aprecierea că acestea ar fi fost cele mai slabe din Europa Centrală în perioada 2008 – 2012.


„Îmbunătățirea condițiilor din sistemul bancar este unul dintre motivele pentru care este de așteptat ca creșterea ambelor economii să bată prognozele”, spune raportul citat.

La rândul său, Banca Națională, în cel mai recent raport al său privind stabilitatea financiară, remarca faptul că „gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a îmbunătăţit (56,8 la sută în luna ianuarie 2017), fiind în prezent superior mediei la nivel european (44,3 %, septembrie 2016). Evoluția pozitivă privind curățarea bilanțurilor bancare a continuat, dar într-un ritm mai puțin alert”.

„Rata creditelor neperformante a coborât sub 10 %, dar nivelul rămâne superior pragului de semnal utilizat de Autoritatea Bancară Europeană (8%), ceea ce reclamă continuarea eforturilor de rezolvare a expunerilor neperformante”.


Totodată, „nivelul de capitalizare al sectorului bancar românesc este unul adecvat şi asigură, împreună cu nivelul provizioanelor, o rezervă consistentă pentru absorbţia eventualelor pierderi şi susţinerea activităţii de creditare. Nivelul mediu al solvabilității (18,3% rata fondurilor proprii totale, decembrie 2016) plasează sectorul bancar românesc în intervalul cu cel mai mic nivel de risc stabilit de Autoritatea Bancară Europeană”, spune raportul BNR.

Pe de altă parte, „o rată mare de solvabilitate arată că există spațiu pentru creșterea creditării, în special pentru companii, reducând astfel riscul identificat anterior”.

Rusia și Turcia

Și Rusia face progrese, „condițiile din sistemul bancar încep să se normalizeze”, deși „creditele neperformnate au ajuns la maxim”. Politica de relaxare a băncii centrale ruse încurajează însănătoșirea economică.

În schimb, Turcia este excepția la tendința de reducere a riscurilor în Regiune, cu ritmuri de creștere a creditării (20% anual) și a ratei creditului / PIB considerate nesustenabile, de capital Economics.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: