Procurorul general și ministrul Sănătății din British Columbia, una dintre provinciile canadiene, au anunțat acționarea în instanță a peste 40 de companii farmaceutice producătoare sau care comercializează analgezice pe bază de opiu, ce au povocat deja mii de decese în Canada.
Guvernul acuză aceste companii de neglijență și corupție, deoarece au minimalizat riscurile acestor medicamente atunci când le-au recomandat medicilor, în special potențialul adictiv, care a contribuit de altfel la criza opioidelor.
Criza narcoticelor a făcut anul trecut, în Canada, peste 4.000 de victime, persoane moarte în primul rând din cauza supradozei cu fentanyl, un analgezic foarte puternic. Aproape 90% dintre cele 3.987 de decese raportate anul trecut au avut loc în trei provincii canadiene: British Columbia, Ontario și Alberta.
Anul acesta au fost înregistrate 742 de supradoze neintenționate, în majoritatea cazurilor fiind implicat fentanyl, un analgezic opioid.
Administrația provinciei British Columbia speră să recupereze astfel câteva milioane din banii folosiți pentru acoperirea costurilor presupuse de acordarea serviciilor medicale și spitalizare pentru cei care au primit aceste analgezice pe rețetă.
,,Astăzi, spunem clar că producătorii de medicamente trebuie să-și asume responsabilitatea pentru rolul lor (în criza opioidelor – n. red.) și să pună viața oamenilor înaintea profitului, a declarat procurorul general din British Columbia, David Eby, citat de CBC.
Printre ele se află și Pursue Pharma, a cărui produs, OxyContin, este suspectat că a cauzat epidemia narcoticelor din America de Nord.
„Criza opioidelor este subiect de sănătate publică complex și cu mai multe fațete, care implică atât opioidele pe rețetă, cât și opioidele poduse și consumate ilegal,” precizează compania Purse Pharma, într-un comunicat în care respinge toate acuzațiile ce i se aduc.
Experții susțin că este greu de spus câți dintre cei decedați din cauza supradozelor au devenit dependenți din cauza medicamentelor prescrise.
În opinia lor, problema centrală este dacă aceste companii cunoșteau riscul folosirii inadecvate a medicamentelor și au minimalizat acest risc.
Purdue a mai fost implicată într-un proces asemănător în SUA, în care s-a stabilit că aceste riscuri erau cunoscute de cei producător și cei care le comercializau, dar nu au insistat pe acest lucruri în acțiunile de promovare a analgezicului.
Canada a fost prima țară care a aprobat, în 2005, calmantele pe bază de canabis.