vineri

12 aprilie, 2024

21 septembrie, 2021

Partidul Liberal condus de prim-ministrul canadian Justin Trudeau se îndreaptă spre o victorie în alegerile legislative anticipate de luni, care nu îi va aduce însă și majoritatea parlamentară așteptată, anunță DPA.

Conform proiecţiilor prezentate de televiziunea publică CBC, partidul de guvernământ a obţinut mai multe locuri decât opoziţia conservatoare, însă cele în jur de 155 de mandate prognozate se situează sub pragul de 170 care i-ar aduce o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Câteva districte electorale erau încă în dispută în cursul nopţii. Întrucât au existat mai multe voturi prin corespondenţă decât de obicei, rezultatele finale ar putea întârzia.


Justin Trudeau (49 de ani) a guvernat Canada din 2015, însă în ultimii doi ani a condus un executiv minoritar. Sperând să capitalizeze pe seama campaniei puternice de vaccinare, premierul a convocat alegeri anticipate cu scopul de a câştiga o majoritate absolută.

Însă competiţia între liberalii lui Trudeau şi conservatorii conduşi de Erin O’Toole a fost strânsă.

Principalii candidaţi ai celorlalte partide şi mulţi cetăţeni i-au acuzat pe liberali că au convocat aceste alegeri în ciuda valului al patrulea al pandemiei şi a faptului că dispuneau de un guvern minoritar relativ stabil.

Scorul final al liberalilor va depinde de rezultatele din câteva zeci de districte electorale disputate, mai ales în suburbiile oraşelor Toronto, Montreal şi Vancouver.


Ultimul scrutin la nivel federal le-a adus liberalilor 157 de mandate, iar conservatorilor 121, un rezultat pe baza căruia Trudeau a guvernat cu un cabinet minoritar, un rezultat frecvent în politica din Canada, unde coaliţiile de guvernare sunt rare.

Dacă obţinerea a 170 de locuri pare improbabilă, liberalii ar putea fi ajutaţi de sistemul electoral canadian, în care mandatele în cele 338 de circumscripţii sunt distribuite conform principiului majorităţii absolute, ceea ce în mod tradiţional îi favorizează.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: