vineri

31 mai, 2024

22 septembrie, 2023

Statul canadian va pune la dispoziția companiei românești de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavodă, credite de export de până la 3 miliarde de dolari canadieni, destinate finanțării proiectului unităților 3 și 4 ale centralei Cernavodă, care vor fi construite cu tehnologie CANDU și firme de profil din Canada, la fel ca primele două unități, au anunțat autoritățile de la Ottawa.

 „Această investiție va sprijini joburile canadiene și activitatea de business canadiană în sectorul nuclear al României″, a transmis Ministerul Energiei și Resurselor Naturale din Canada.

Suma este aproximativ egală cu cea promisă de Statele Unite pentru  finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 și 4, prin intermediul principalei agenții de credit de export a statului american, Exim Bank US și care va finanța finanța contracte de export de servicii americane destinate proiectului.


Anunțul oficial al finanțării canadiene a fost făcut la Ottawa de către ministrul de resort din Canada, Jonathan Wilkinson, alături de omologul său român, Sebastian Burduja, de ministra canadiană a Promovării Exporturilor, Comerțului Internațional și Dezvoltării Economice, Mary Ng, de directorul general al SNN, Cosmin Ghiță, și de șeful Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Rareș Burlacu.

„Relațiile de colaborare dintre țările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când Romania a luat o decizie istorică și înțeleaptă de a fi singura țară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică și singura țară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Așa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu. Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă și pe termen lung între țările noastre în domeniul nuclear″, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

În vară, el declara că SUA, Canada și Coreea de Sud vor finanța construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, menționând că la acest demers s-ar putea alătura și alți parteneri externi, precum Emiratele Arabe Unite. Costurile totale estimate ale proiectului depășesc 7 miliarde de dolari.

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-a angajat prin lege să garanteze în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: