marți

18 ianuarie, 2022

Campanie rusească de influenţare a rezultatelor alegerilor europarlamentare, cu complicităţi locale – Studiu pentru CE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iunie, 2019

Mai multe „surse ruseşti” de pe reţelele sociale au răspândit  materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, în intenţia de a influenţa preferinţele de vot înaintea alegerilor europarlamentare,  potrivit unui studiu realizat pentru Comisia Europeană înaintea acestora, citat de MediaStandard.

„Dovezile adunate arată o activitate de dezinformare susținută de surse rusești în scopul descurajării participării la vot și influențării preferințelor de vot.

A existat o tendință semnificativă de actori rău-intenționați care au utilizat dezinformarea pentru a promova puncte de vedere extreme și pentru a polariza dezbaterile locale, prin atacuri nefondate asupra Uniunii Europene”, spune  studiul citat.


Mai mult, „actori politici interni (din statele UE – n.r.) au adoptat adesea tactici similare și discursuri prin care atacau Uniunea Europeană și valorile ei”, se mai spune în studiul citat.

Raportul spune că 130.000 conturi Google din UE au încălcat politicile companiei privind „falsele reprezentări și 27.000 de conturi au încălcat politicile de conținut original. Facebook a contorizat 1,2 milioane de astfel de acțiuni”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„O mare parte a acestor conturi și postări sunt legate de propaganda politică, exerciții de manipulare a electoratului. Unele, posibil, că au fost opera unor mașinării de dezinformare conectate la Rusia”, a declarat politologul Armand Goşu, citat de MediaStandard.

Totodată, „în România și în Republica Moldova au fost cazuri de conturi blocate, dar nu din cauza Rusiei, ci pentru că ele răspândeau dezinformări grave și generau ură”. Conturile erau „conectate la partidele politice, Partidul Social Democrat din România și la Partidul Democratic din Moldova”, a mai spus expertul citat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr