marți

16 iulie, 2024

2 iunie, 2024

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania:

Ce își doresc liderii de business de la liderii politici

prin care propune către dialog și pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.

Campania se va derula în cele 7 săptămâni ce preced Summitul RBLdin 29-30 mai. În fiecare săptămână, vom aborda într-un articol dedicat câte o temă, alături de care vom prezenta și opiniile membrilor comunității RBL prin materiale video.

#7: Implementarea eficientă a PNRR


Ne aflăm în fața unei curse contra-cronometru. Țara noastră are termen limită în 2026 pentru accesarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nefructificarea acestei oportunități riscă să ridice o notă de plată generațională și o ținere pe loc a întregii societăți. Avem o șansă istorică să ne folosim de aceste fonduri pentru a stimula dezvoltarea infrastructurii, educației, capitalului uman, digitalizării serviciilor publice și modernizării infrastructurii medicale.

Care este alocarea bugetară pentru România?

România se bucură de o alocare financiară europeană masivă – 28.5 miliarde de EUR, reprezentând 12% din PIB-ul țării. În contextul unui deficit bugetar semnificativ, este crucial să cheltuim acești bani publici în mod prudent și să fie urmărite acele criterii de eligibilitate care să asigure utilizarea efectivă a fondurilor.


Din martie 2024, România are suspendată cea de a treia cerere de plată trimisă Comisiei Europene pentru proiectele dezvoltate prin PNRR. Principalele provocări cu care se confruntă România sunt reforma fiscală, legea salarizării unitare, legea privind guvernanța corporativă, reforma pensiilor speciale, proiectele de digitalizare la nivel de sector IMM.

Ce se va întâmpla dacă nu implementăm cu succes reformele PNRR?

Riscăm să pierdem banii alocați prin PNRR, atât cei deja angajați, cât și pe cei neutilizați, dacă nu îndeplinim în totalitate țintele până în august 2026.

Din totalul de 28,5 miliarde de euro alocate prin PNRR, România a atras până în prezent aproximativ 9.2 miliarde de euro (suma primită pentru prefinanțare și sumele aferente primelor 2 cereri de plată). La ultima vizită de monitorizare a Comisiei Europene pe PNRR din martie 2024, reprezentanții Comisiei au menționat faptul că în perioada 2024-2026 se vor lua mai multe măsuri pentru susținerea IMM-urilor, în special pentru tranziția lor digitală și energetică. În ceea ce privește reforma sistemului de taxare, există un roadmap convenit împreună cu Guvernul României, cu accent pe structura taxelor.

Care sunt așteptările mediului de afaceri?

Considerăm acest moment unul crucial în definitivarea colaborării public-privat din perioada următoare. Mediul de afaceri are capacitatea și, mai important, deschiderea de a fi un consultant al mediului public pentru implementarea  eficientă a reformelor necesare și pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR.

Ca reprezentanți ai antreprenorilor, ai mediului privat, solicităm autorităților care gestionează fondurile PNRR un dialog constant și transparent cu privire la progresul proiectelor finanțate și o monitorizare atentă a modului în care sunt selectați beneficiarii proiectelor din PNRR, pentru o utilizare cât mai eficientă a fondurilor.

Liderii de business susțin ferm și inechivoc adoptarea reformelor necesare și implementarea eficientă a PNRR

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: