sâmbătă

20 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2013

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron au găsit puncte comune de vedere în legătură cu viitorul Uniunii Europene, la o zi după ce oficialul de la Londra a anunţat un referendum în Marea Britanie, despre ieşirea din UE, peste 4 ani, relatează EUObserver.

Diferenţele de competitivitate dintre Europa şi restul lumii, pe pieţele globale, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Merkel şi Cameron, anunţat în discursurile fiecăruia, la Forumul Economic de la Davos, unde oamenii de afaceri şi lideri politici şi-au dat întâlnire.

Europa a fost depăşită în competiţia economică, în privinţa investiţiilor şi este timpul să o transformăm într-un motor pentru creştere economică, nu o sursă de cheltuieli pentru afaceri şi de nemulţumire pentru cetăţenii noştri”, a spus Cameron.


Planul de a renegocia statutul de membru al UE de către Marea Britanie, pentru a “repatria” unele puteri de la Bruxelles, nu înseamnă că întoarcem spatele Europei, ci exact opusul acestui lucru, a spus el.

“Este vorba despre o Europă mai competitivă, mai deschisă şi flexibilă şi asigurarea unui loc înăuntrul Uniunii”, a explicat premierul. În timp ce ţările din zona euro se îndreaptă, fără îndoială, spre o uniune bancară şi o uniune fiscală, aceasta are implicaţii uriaşe pentru ţări ca Marea Britanie, care nu sunt în zona euro şi nici nu vor fi vreodată, a mai precizat el.

Merkel, care a vorbit la Forum, câteva ore mai târziu, a adoptat un ton conciliant. “Euro a fost introdusă cu aşteptarea ca, într-o zi, toţi membrii UE să o adopte. Davod Cameron a repetat azi că nu poate vedea Marea Britanie în zona euro; îi mai avem pe danezi şi suedezi, care se pronunţă împotriva euro”, a spus ea. Merkel a insistat că formula “cooperării strânse”- în care un grup al ţărilor UE face presiuni pentru proiecte asupra cărora să cadă de acord, cum ar fi uniunea fiscală semnată de 25 de membri ai UE, care fac parte şi din spaţiul Schengen (5 membri UE nu sunt membri ai Schengen) – este drumul cel bun.

“Nu suntem un magazin închis, suntem deschişi tuturor celor care vor să ni se alăture. Sperăm că multe ţări vor dori să se alăture monedei euro”, a spus ea. Şi ea a vorbit despre creşterea competitivităţii pe pieţele globale, care este esenţială pentru ca Europa să-şi menţinăcompetitiviatea în viitor.


Dar soluţia pe care o propune Merkel este opusă viziunii mai flexibile şi neregulate pieţei unice. Pentru Merkel, competitivitatea creşte prin semnarea unr contracte între fiecare stat membru şi Comisia Europeană, pe probleme precum reducerea costurilor salarilale, transformarea pieţelor muncii în una mai flexibilă, şi investirea în cercetare lu educaţie.

Parlamentele naţionale trebuie să legimitizeze aceste contrate, care sunt obligatorii pentru toată fiecare ţară care l-a semnat”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: