Camera Deputaților a votat miercuri, cu 261 de voturi, proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se reglementa retragerea doctoratelor în cazul plagiatelor. Din proiectul trimis de guvern au dispărut sancțiunile grave stabilite pentru coordonatorii de lucrări de doctorat plagiate. De aceea, chiar dacă s-ar dovedi că toți doctoranzii săi au încălcat brutal normele de bună conduită în cercetare – dezvoltare iar el nu a observat acest lucru, unui astfel de personaj nu i se poate retrage calitatea de coordonator de doctorate, nu rămâne fără titlul didactic universitar și nu poate fi nici măcar retrogradat.
Modificările au fost făcute în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, dar nu apare niciun nume în dreptul amendamentelor introduse, așa cum este procedura.
Numele celor care au conceput aceste amendamente apar însă Procesul – verbal al unei ședințe. Ei sunt fostul ministru al Educației Sorin Câmpeanu și fostul ministru delegat pentru Cercetare Mihnea Costoiu.
Modificările au fost făcute la art. 324, unde au abrogat mai multe prevederi (cele bolduite):
Pentru abaterile de la buna conduită în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, constatate şi dovedite, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării stabileşte aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită;
c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior;
g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;
h) interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării -dezvoltării
Așadar, coordonatorii vor putea fi sancționați doar prin avertisment și interzicerea (temporară) a accesului fonduri publice pentru cercetare.
Printre cei vizați de aceste prevederi se numără și fostul premier Gabriel Oprea, care a corordonat mai multe teze pe care presa le suspectează de plagiat.