marți

16 iulie, 2024

9 octombrie, 2017

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va depune la Curtea Constituțională sesizarea privind dosarul Belina deschis de procurorii DNA.

Coaliția la putere anunțase luna trecută că sesizarea va fi concepută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și asumată de Guvernul Tudose. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, inițiativa pare că va fi asumată de liderul ALDE.

În dosarul Belina este urmărit penal vicepremierul Sevil Shhaideh, iar în cazul ministrului Rovana Plumb procurorii au cerut încuviințarea Camerei Deputaților pentru a începe urmărirea penală.


După o întâlnire cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea a anunțat că președintele Senatului va fi cel care va depune sesizarea la CCR pentru a reclama un posibil conflict juridic între guvern şi DNA ca urmare a declanşării anchetei privind emiterea hotărârii de guvern prin care Lacul Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Teleorman.

„Cred că sesizarea o va face domnul preşedinte Tãriceanu. Nu ştiu ce va face Guvernul, pot fi mai multe variante. Ştiu că domnul Tăriceanu mi-a zis că intenţionează să facă această sesizare”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat de ce s-a ajuns la această decizie din moment ce sesizarea către CCR trebuia scrisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi înaintată chiar de către Guvern, Dragnea a spus că a uitat să ceară o explicaţie.

Pe 29 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG, liderul PSD adăugând: „dacă ministrul vine într-adevăr”.


Întrebat dacă va fi sesizată CCR pe această temă, Dragnea a răspuns: „Din moment ce ministrul Justiţiei a venit în guvern şi a prezentat o serie de argumente care ar sta la baza acelei sesizări, înseamnă că sunt şanse să apară sesizarea”.

Liderul PSD a precizat că această decizie nu se ia în forul politic al partidului. „Ministrul Justiţiei, chiar dacă văd că a început să fie atacat de cei care îl lăudau la un moment dat, am înţeles că va veni un proiect de sesizare bazat pe argumentele pe care le-a prezentat în notă sau în memo la Guvern. Când va veni, cred că vor fi argumente suficiente pentru ca Guvernul să sesizeze CCR, dacă ministrul vine într-adevăr cu ele”, a mai declarat Liviu Dragnea.

La rândul său, Tudorel Toader a declarat că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze hotărâri de guvern revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de MJ şi ar putea fi gata până luni (2 octombrie – n.r.). Ministrul Toader a precizat că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh, în dosarul „Belina”, pentru fapte comise pe vremea când era secretar de stat. În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale pentru ministrul Rovana Plumb (PSD).

Atât Shhaideh, cât și Plumb au refuzat să demisioneze, iar colegii din PSD au decis să le susțină în continuare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: