Procurorul de ședință din procesul în care Călin Popescu Tăriceanu era acuzat de abuz în serviciu întrucât a refuzat punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești, a cerut achitarea fostului lider ALDE, conform unui comunicat al Parchetului General.
Dosarul Parchetului General îl viza pe Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului, pentru că nu a cerut încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu (PSD), declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă.
Cristian Marciu a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, când era consilier județean. În stare de incompatibilitate, el trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta timp de trei ani.
Călin Popescu Tăriceanu, pe care tot ei îl trimiseseră în 2020 pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurparea de calități oficiale.
Comunicatul Parchetului General:
”La dezbaterile din cauza privind un fost președinte al Senatului, procurorul de ședință a formulat concluzii în sensul neîntrunirii tipicității faptei pe baza evaluării proprii a probelor administrate in cursul urmăririi penale și a judecății, conform ART. 67 Alin. 2 din Lege nr 304/2004.
Concluziile procurorului de ședința nu condiționează posibilitatea Ministerului Public de a promova căi de atac împotriva hotărârilor judecătorești, având în vedere rolul Ministerului Public de a apăra interesele generale ale societății”.
Dosarul a fost deschis în ianuarie 2020, iar știrea a fost confirmată de de către Parchetul General în care este anchetat modul în care deși senatorul PSD Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă, el ocuapt în continuare această funcție.
„Ca preşedinte al Senatului, lumea probabil că-şi imaginează că am aceleaşi prerogative ca un director de întreprindere – dacă vrea să angajeze, angajează, dacă vrea să dea afară, dă afară. Preşedintele Senatului nu are astfel de prerogative, iar Regulamentul descrie foarte clar ce trebuie făcut de către Senat în cazul în care un senator se află în incompatibilitate”, a mai spus liderul ALDE.
Dosarul mitei de 800.000 de euro, pe rolul instanței
Călin Popescu Tăriceanu este judecată într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi luat o mită de 800.000 de euro.
Procurorii DNA susţin că omul de afaceri Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft, în timpul Guvernului Tăriceanu.
Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.
Procurorii DNA susţin că Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft.
Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.
Petru Berteanu i-ar fi trimis lui fostului premier Tăriceanu 800.000 dolari, prin plata parţială a datoriei pe care fostul premier ar fi avut-o faţă de o companie ce îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 – 2008. Restul de bani până la 2,5 milioane dolari au rămas în contul omului de afaceri şi al unei persoane apropiate de acesta, suma fiind blocată parţial de autorităţile din Austria.
DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile deținute de Călin Popescu Tăriceanu, până la concurența sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei – 3.204.640 lei.