luni

15 iulie, 2024

18 octombrie, 2023

Un cablu de telecomunicații din Marea Baltică ce leagă Suedia și Estonia a fost avariat aproximativ în același timp cu conducta de gaz finlandezo-estonă. În ciuda unor avarii, cablul de telecomunicații rămâne operațional, a anunțat marți ministrul apărării civile din Suedia, potrivit Euractiv.

Separat, anchetatorii finlandezi au anunțat tot marți că au identificat mai multe nave care se aflau în zona în care s-au produs avariile conductei și cablului, pe data de 8 octombrie. Oficialii finlandezi au precizat că una dintre nave are pavilion rusesc, o alta are pavilion chinezesc. E vorba de spărgătorul de gheață rusesc Sevmorput și nava chinezească Newnew Polar Bear.

(Citește și: ”Avarie la gazoductul din Marea Baltică ce leagă Finlanda de Estonia- suspiciuni de sabotaj”)

Autoritatea rusă responsabilă pentru navele cu propulsie nucleară, Atomflot, a negat că una dintre navele sale ar fi fost implicată în incident.


Avaria la cablul suedez-estonian s-a produs în afara apelor teritoriale și a zonei economice exclusive a Suediei, a declarat ministrul apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, iar cablul continuă să funcționeze de atunci.

„Nu putem spune momentan ce a cauzat acest daune. Dar ceea ce putem spune este că această pagubă s-a produs la un moment similar și în apropierea fizică a daunelor care au fost raportate anterior la conducta de gaz între Estonia și Finlanda și la cablul de telecomunicații între Estonia și Finlanda.”, a spus el într-o conferință de presă.

Furnizorul de rețea Arelion a confirmat unul dintre cablurile sale submarine a fost „parțial deteriorat”. „În prezent nu știm ce a cauzat prejudiciul. Cablul va fi reparat în următoarele câteva săptămâni, în funcție de vreme”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Ministerul Afacerilor Economice și Comunicațiilor din Estonia a declarat radiodifuzorului public eston ERR că avaria s-a produs la aproximativ 50 km vest de insula Hiiumaa.

Europa și NATO, preocupate de vulnerabilitatea infrastructurii critice din zona Mării Baltice


Un oficial NATO a declarat pentru Reuters că alianța cunoaște ambele situații și este în contact strâns cu ambele țări, monitorizând situația.

Europa și NATO au devenit din ce în ce mai preocupate de vulnerabilitatea infrastructurii critice din zona Mării Baltice. Ultimele incidente urmează exploziilor din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream de sub Marea Baltică și au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.

Finlanda a anunțat la 8 octombrie că gazoductul submarin BalticConnector și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia au fost avariate în ceea ce ar fi putut fi un act deliberat.

Autoritățile finlandeze au declarat săptămâna trecută că au fost găsite „urme externe” pe fundul mării în zona în care s-a produs avaria și că analizează traficul de nave în zonă în momentul producerii incidentului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: