Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Cabinetul lui Ungureanu a trecut de comisiile parlamentare fără cvorum. Opoziţia ameninţă că reclamă la CCR
de Razvan Diaconu 8.2.2012
Zece dintre cei 15 miniştri propuşi în Cabinetul Ungureanu au fost audiaţi miercuri de comisiile parlamentare de specialitate fără cvorum, în absenţa parlamentarilor Opoziţiei, care au boicotat audierile.
Cei zece miniştri propuşi au trecut de comisii doar cu recomandare pentru a fi votaţi de plenul reunit al Parlamentului, neputându-se emite avize propriu-zise.
Printre miniştrii care au trecut de comisii fără cvorum se numără ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Culturii, Kelemen Hunor – preşedinte al UDMR, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea – preşedintele executiv al UNPR, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu – preşedintele de onoare al UNPR.
Cinci miniştri propuşi au avut parte de audieri în comisii întrunite în cvorum, care i-au şi avizat: Cătălin Baba – Educaţie, Claudia Boghicevici – Muncă, Cristian Petrescu – Dezvoltare Regională şi Turism, Lucian Bode – Economie, Alexandru Nazare – Transporturi.
În urma procedurii atipice de validare a noului Cabinet, liderul USL Victor Ponta nu exclude posibilitatea ca Opoziţia să conteste Guvernul Ungureanu la Curtea Constituţională.
”Eu mă aştept ca guvernul să vină fără respectarea acestei proceduri. Dacă trece guvernul, trebuie emisă o hotărâre a Parlamentului şi aceea, dacă a fost emisă fără respectarea procedurilor privind audierea miniştrilor, noi o vom ataca la Curtea Constituţională”, a declarat preşedintele PSD.
În schimb, preşedintele Comisiei pentru Regulament a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Iustin Cionca-Arghirsusţine că Opoziţia este cea care a încălcat Constituţia, prin neprezentarea parlamentarilor săi la audieri.
Constituţia instituie obligaţia ca în termen de 10 zile de la desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru trebuie să aibă loc votul de încredere al Parlamentului pentru lista Guvernului, arată deputatul PDL.
El a mai susţinut că parlamentarii Opoziţiei au încălcat şi Statutul senatorilor şi deputaţilor, ”care prevede că parlamentarii trebuie să pună mai presus interesul naţional, continuând procedura constituţională de investitură”, ”chiar dacă, în anumite cazuri, nu s-au putut respecta prevederile din Regulamentul şedinţelor comune”.