miercuri

27 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 decembrie, 2018

Valoarea de piață a companiilor românești (capitalizarea bursieră) a scăzut cu 15,9% (sau cu 15,34 mld. lei, – 3,29 mld. euro) în cele trei zile după ce ministrul Eugen Teodorovici a dat vestea ordonanței, care impune noi taxe și restricții severe pe piețele energetice și pentru fondurile de pensii private.

Capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB), inclusiv a Erste Group Bank AG, a scăzut cu 14,88%, sau cu 23,9 miliarde de lei (5,1 mld. euro), până la 136 de miliarde de lei (29,3 mld. euro).

Anticipând adoptarea ordonanței de către Guvern, vineri seara,indicii Bursei și-au reluat prăbușirea în ultima zi a săptămânii, pe o lichiditate de trei ori mai mare decât media anului, 152.68 milioane de lei (32.76 mil. euro).


Valoarea tranzacțiilor mai mare decât cea obișnuită, pe o tendință de scădere, arată că acea tendință este solidă și de durată, nu doar temporară și speculativă.

Indicele de referință BET, care face media ponderată a variațiilor de preț a acțiunilor celor mai importante 15 companii listate din toate domeniile, a scăzut cu peste 17,3% în cele trei zile de coșmar ale bursei și cu 5,06%, vineri.

Indicele BETPlus, al tuturor companiilor de pe piața principală a BVB, a pierdut 16,8% în cele trei zile, iar vineri 4,91%.


Joi, indicii își diminuaseră scăderea, după ce, miercuri înregistraseră cele mai mari scăderi de o zi din istoria bursei, produse din cauze interne și cele mai mari după cele declanșate de criza financiară.

 

Cele mai mari perdante de vineri au fost acțiunile Nuclearelectrica (SNN – 17,39%), urmate de cele ale BRD, Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Alro Slatina (ALR) și MedLife (M), cu deprecieri între -4,21% și – 6,98%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: