9 august, 2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut luni o cădere de 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni, consemnând a doua zi de corecţii dure, în cazul unor acţiuni chiar cu peste 10%, sub presiunea scăderilor severe de pe pieţele externe, şi a atins minimul din mai 2010, a informat Mediafax.

Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune, după șocul care a afectat piețele internaționale ca urmare a retrogradării SUA de către Standard&Poor’s de la AAA la AA+ și a crizei datoriilor din Europa.

La finalul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.759,96 puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din luna mai 2010. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 25 mai 2010, când BET-C avea 2.658,23 puncte.


Totodată, piaţa se plasează cu 14,5% sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de 11,3%.

Principalul motiv pentru derapajul de luni a fost reducerea ratingul de top AAA al SUA, vineri noaptea, de către agenţia Standard & Poor’s.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 8,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8,81% sub închiderea de vineri.

Şi Fondul Proprietatea a scăzut, dar a rezistat cel mai bine

Linia descendentă a fost vizibilă şi pe acţiunile celor cinci SIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dus indicele BET-FI cu 8,73% sub nivelul şedinţei precedente. Vineri, indicele BET-FI a scăzut cu 4,25%.


Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât luni cu 8,91%, după ce vineri a picat cu 4,25%.

Acţiunile FP au continuat să conducă, însă, în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 49 milioane lei, asigurând astfel 51% din rulajul pieţei.

Linia puternic descendentă s-a resimţit şi pe piaţa Rasdaq, însă în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni, de numai 919.000 de lei. Valoarea este de peste două ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 2,2 milioane lei.

Ce s-a întâmplat luni în Europa şi Asia

Şi celelalte burse europene au închis luni în scădere, chiar dacă Banca Centrală Europeană a anunţat că va interveni activ pe piaţa obligaţiunilor în favoarea celor emise de Italia şi Spania.

  • Cea mai severă scădere a fost înregistrată în Rusia, unde luni, cele două burse moscovite şi-au suspendat şedinţele, după prăbuşirea principalilor indici. Indicele RTS a închis şedinţa în scădere cu 19,10% – cea mai mare pierdere din istoria pieţei ruseşti. Actiunile Gazprom au cazut cu 14,24%, Lukoil – cu 19,48%, Rosneft – 22,22% şi Sberbank -cu14,42%.
  • Şi în Grecia a avut loc o scădere masivă a burselor, în urma căreia Atena a decis să interzică operaţiunile de vânzari în lipsă, pe bursă, timp de doua luni, incepand de marţi. Luni, indicele bursei din Atena scăzuse cu 6%. Indicele general al bursei de la Atena a scăzut luni pana la valoarea de 998,24, cel mai mic nivel din 1997.
  • La Londra, bursa a închis luni în scădere, cu 3,39%, indicele principal FTSE-100 picând până la 5.068,95 puncte – cel mai redus nivel înregistrat după 8 iulie 2010.
  • Bursa de la Frankfurt a închis în scădere puternică, cu 5,02%. Principalul indice german, DAX 30, a ajuns la valoarea de 5.923,27 puncte, în scădere cu 312,89 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
  • Bursa de la Madrid a închis în scădere importantă, cu 2,44%, indicele principal Ibex-35 ajungând la valoarea de 8.459,40 puncte, în scădere cu 211,8 puncte faţă de închiderea şedinţei precedente.
  • În Asia, aurul a atins o nouă cotă-record pe pieţe, depăşind pentru prima dată pragul de 1.700 de dolari pe uncie. Luni, uncia de aur a ajuns până la 1.704,80 dolari pe piaţa din Hong Kong, semn că investitorii încep să aibă încredere doar în metalele preţioase.

Cum suportă SUA şocul bursier

În Statele Unite, toţi indicii importanţi de pe Wall Street au deschis în scădere, iar euro s-a depreciat până la 1,4148 dolari, potrivit dar a revenit ulterior la 1,4178 dolari, în declin cu 0,7% faţă de şedinţa anterioară.

Moneda europeană se afla deja sub presiune, după ce impactul pozitiv achiziţiilor de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de către Banca Centrală Europeană s-a redus, iar aversiunea faţă de risc a câştigat teren.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: