marți

23 aprilie, 2024

30 septembrie, 2019

Bursa americană NASDAQ impune restricții la ofertele publice inițiale (IPO) prin care ajung la cota sa companiile și încetinește ritmul lor de aprobare, din cauza practicii tezaurizării acțiunilor.

Ținta principală sunt companiile ale căror acțiuni sunt cumpărate în ofertă de către investitori finanțați din surse chineze și care, ulterior, blochează circulația titlurilor pe piață, potrivit Reuters.

Astfel că acțiunile celor mai multe companii chineze relativ mici înregistrează volume mici de tranzacționare, pentru că majoritatea titlurilor sunt tezaurizate de persoane apropiate lor (adeseori conducerile firmelor respective), iar lichiditatea pe piață devine neatractivă pentru fondurile de investiții.

Practicile chineze și regulile mai stricte din SUA


Companiile chineze preferă IPO-urile în SUA pentru că fondatorii și susținătorii lor pot astfel să obțină fonduri în dolari, care altfel le-ar fi mai greu accesibile în China din cauza controlului capitalurilor.

Preocuparea NASDAQ privind companiile chineze listate prin IPO și ale căror acțiuni sunt blocate de acționari a devenit „foarte evidentă de la jumătatea anului 2018”, spune președintele unei case de avocatură specializată în consultanța acordată companiilor chineze privind listarea, citat de Reuters.

Noile reguli ale NASDAQ au crescut cerința privind volumul mediu de tranzacționare al unei acțiuni și au impus ca 50% din acționarii unei companii să plaseze minim 2.500 de dolari fiecare într-o ofertă publică inițială (IPO).

Companiile chineze au atras de pe piața americană 70 de miliarde de dolari din anul 2000 încoace, potrivit datelor Refinitiv. Dincolo de numele sonore precum Alibaba Group Holding, multe altele mai mici s-au dovedit nepopulare printre investitori.

Nasdaq cu un pas înaintea Casei Albe


Măsurile Nasdaq par că anticipează eventualele decizii ale Casei Albe, care ar lucra la reglementări care să ducă la blocarea accesului companiilor chineze la marile resurse de capital de pe piața americană, inclusiv prin delistare.

(Citiți și: Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane)

Știrile privind prezența companiilor chineze la bursele americane vin pe fondul tensiunilor tot mai acute sino-americane, chiar dacă Trezoreria SUA a dezmințit că ar avea planuri curente în acest sens. Piața a reacționat iar acțiunile companiilor chineze s-au depreciat.

„Obligația statutară a tuturor burselor de acțiuni din SUA este de a crea o piață activă care oferă oportunități diversificate investitorilor”, a declarat un purtător de cuvînt al NASDAQ.

Totuși, oficialul NASDAQ a refuzat săcomenteze asupra impactului deciziilor bursei asupra IPO-urile chineze.

„Calitatea principală a piețelor noastre de acțiuni este aceea de a furniza accesul corect și nediscriminatoriu pentru toate companiile eligibile”, a spus purtătorul de cuvânt citat de Reuters.

O altă sursă apropiată NASDAQ a spus că regulile de listare ale bursei nu ar fi fost rezultatul unor discuții cu Casa Albă, iar un purător de cuvânât al acesteia a refuzat să comenteze.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: