Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

20 aprilie, 2023

În momentul de față, Societatea Energetică Electrică S.A prezintă o creștere de 2.19% la Bursa de Valori București. Aceasta este urmată îndeaproape de alți reprezentanți ai sectoarelor tehnologic și energetic – Electromagnetica SA, Safetech Innovations, Chimcomplex și așa mai departe. Toate acestea sunt semne ale unei creșteri exponențiale aferente sectoarelor menționate – tehnologic și energetic. Acestea sunt, de altfel, de căpătâi în orice țară, dar mai ales în țările europene care experimentează probleme la nivel energetic, implicit probleme cu tehnologia. Evident, România este una dintre acestea.

Imagine de ansamblu asupra bursei de valori din România

Bursa de Valori București a văzut lumina zilei în anul 1881, fiind înființată în urma unui decret regal. Apoi, în anul 1882, BVB își începea efectiv activitatea în clădirea Camerei de Comerț. În final, în anul 1995, Bursa de Valori București a fost reînființată. Astăzi, BVB este principala bursă a României, permițând investiții la bursăatât în companii naționale, cât și internaționale.

În prezent, bursa de valori din România este dominată de entități din sectoarele care sunt punctul de discuție al acestui articol – Digi Communications N.V, S.N. Nuclearelectrica S.A., Societatea Energetica Electrica S.A, Romgaz și mulți alții. Cele menționate se află în top 10 companii din punct de vedere al valorii.

Motivele din spatele creșterii exponențiale


În 2022 se vorbea despre sufocarea sectorului tehnologic, aspect cauzate în principal de pandemie și de concentrarea dezvoltărilor pe alte sectoare. În 2023, lucrurile par să fie similare, firmele din sectorul tehnologic pierzând peste 400 de miliarde de dolari la începutul anului, în principal din cauza necesității de reclasificare a acestora.

Totuși, valorile prezentate de BVB arată oarecum opusul. La capitolul creștere, companii precum Romcarbon, Societatea Energetica Electrica, Chimcomplex și Șantierul Naval Orsova înregistrează cele mai mare creșteri (de până la 7%).

Apoi, la capitolul tranzacții, printre titani se numără OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Societatea Energetica Electrica și Transgaz.

Aceste creșteri se datorează, în principal, consumului ridicat de energie alăturat totodată prețului în continuă creștere a acesteia. Apoi, dat fiind faptul că energia are un preț din ce în ce mai ridicat, este clar că se va investi în tehnologia verde, prietenoasă cu mediul. Acestea pot fi câteva dintre motivele din spatele acestei creșteri exponențiale.

Impactul asupra investitorilor


Majoritatea investitorilor sunt ce-i drept prinși pe nepregătite de această creștere, în special cei amatori sau la început de drum. Acest lucru se datorează faptului că, în general, sectorul tehnologic cel puțin este văzut ca fiind la pământ la nivel european. Totuși, în România, există câteva companii care își mențin valoarea, după cum s-ar spune.

Prin urmare, orice companie din sectorul tehnologic sau energetic poate deveni o oportunitate de investiție. Totuși, este de la sine înțeles că entitățile cu renume și cu un istoric bogat vor fi cele care se vor bucura de atenția sporită a investitorilor.

Nu uita totuși și de nou veniții în domeniu, Hidroelectrica fiind una dintre companiile aferentă ambelor sectoare discutate în acest articol.

Perspective de viitor

La finalul anului 2022, Bursa de Valori București se bucura de aproximativ 130,000 de investitori activi, această valoare marcând o creștere de peste 55% față de anul precedent. Acesta a fost unul dintre motivele principale din spatele valorilor record ale bursei. Apoi, văzându-se potențialul sectoarelor tehnologic și energetic, este de la sine înțeles că toți investitorii au avut un ban de bun în sectoarele respective.

Apoi, la capitolul provocări, investitorii nu trebuie să uite faptul că întreaga Europă experimentează un anumit nivel de inflație, unele țări de chiar peste 20%. Astfel, riscul unei investiții este semnificativ mai mare.

Concluzie

Creșterea semnificativă a sectoarelor tehnologic și energetic la Bursa de Valori București este un semn bun pentru România, un semn ca industria evoluează în ciuda dificultăților economice prin care întreaga țară trece.

Totuși, nu trebuie uitate cauzele acestor creșteri care pot fi numite aproape artificiale – războiul care a privat Europa de gaz și care a mărit prețurile la energie, inflația alimentară, precum și efectele constante ale pandemiei.

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: