Bursa de la Atena s-a redeschis luni după 5 săptămâni de inactivitate forţată, acţiunile tranzacţionate pierzând 23% în primele ore. Declinul a fost acentuat de cotaţiile în scădere cu 30% ale marilor bănci elene.
Piaţa de capital elenă a fost închisă începând cu data de 28 iunie, din cauza blocajului financiar gererat de impasul din negocierile Greciei cu creditorii internaţionali pentru un al treilea plan de salvare economică.
Acţiunile celei mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), au scăzut cu 30%, maximul permis pe parcursul unei zile, potrivit Reuters. Tot cu maximul de 30% au scăzut şi celelalte mari bănci elene, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bahnk.
Toate cele patru bănci sunt prezente şi în România. NBG deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank sunt prezente sub brand propriu.
Traderii locali vor putea cumpăra acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate şi warrant-uri în anumite condiţii, potrivit Ministerului de Finanţe de la Atena, citat de Bloomberg. Investitorii nu se vor confrunta cu restricţii, dacă au fost activi pe aceste pieţe înainte să fie închise în luna iunie.
Reluarea tranzacţiilor pe piaţa de capital de la Atena are loc în timp ce premierul elen Alexis Tsipras negociază condiţii care vor fi ataşate unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro din partea ţărilor din zona euro. Statul elen trebuie să ajungă la un acord cu creditorii înainte de data de 20 august, când are de făcut plăţi pentru obligaţiuni deţinute de Banca Centrală Europeană.
Grecia a impus măsuri de control al capitalului pe 28 iunie şi a închis băncile şi pieţele financiare, după ce Tsipras a oprit negocierile cu creditorii pentru a organiza un referendum asupra măsurilor de austeritate cerute de aceştia.
Ulterior, premierul elen a acceptat să implementeze cererile acestora, în schimbul unui nou pachet financiar.