marți

16 iulie, 2024

29 septembrie, 2020

Dobânzile negative, nivelul mare al datoriei publice, rata șomajului, inegalitatea veniturilor și schimbarea climatică sunt câteva elemente ce vor afecta bunăstarea viitorilor pensionari, potrivit indexului 2020 Natixis Global Retirement, citat de Bloomberg.

Raportul analizează siguranța financiară a pensionarilor din 44 de state.
Pe primul loc în topul bunăstării pensionarilor se află Islanda, Elveția și Norvegia.
Statele Unite ale Americii se situează pe poziția 16, în creștere cu două locuri față de clasamentul din 2019, însă este vorba de statistici valabile pentru anul 2019, ce nu iau în calcul creșterea șomajului din 2020, scrie Bloomberg.

Or, al doilea val de COVID ar putea conduce la creșterea suplimentară a ratei șomajului, ceea ce va afecta, cu siguranță, veniturile viitorilor pensionari, după cum reiese din raportul Natixis.

Evoluția ratei șomajului, în eventualitatea revirimentului pandemiei


Totodată, una dintre cele mai mari amenințări pentru sistemele de pensii sunt ratele negative de dobândă din cauza cărora viitorilor pensionari le va fi imposibil să beneficieze de un trai decent din investiții făcute în plasamente sigure.

După cum reiese din raport, în 16 din cele 44 de state analizate, rata dobânzilor reale (ajustate cu inflația) pentru plasamente pe 5 ani, sunt negative. În 2016, o singură țară se afla în aceeași situație : Marea Britanie.

Toate aceste probleme se suprapun peste factorul demografic. Astfel, speranța de viață a crescut la nivel mondial, ceea ce înseamnă că vârsticii petrec tot mai mulți ani la pensie.

„Din cauza realității demografice, securitatea financiară a persoanelor care se pensionează se află de ceva vreme pe teren nesigur. Însă, în prezent, problemele fundamentale pe care le ridică îmbătrânirea populației s-au combinat cu alte probleme care țin de conjunctură”, a declarat Dave Goodsell, director executiv al Centrului Natixis .


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: