sâmbătă

11 mai, 2024

25 august, 2020

Transporatorul național bulgar de gaze naturale, Bulgartransgaz, a semnat acordul de achiziție a 20% din acțiunile Gastrade, compania de proiect a terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandoupolis (Grecia), menit să sporească gradul de diversificare a resurselor pentru Europa de Sud-Est, potrivit unui comunicat al Gastrade.

La capitalul Gastrade urma să contribuie, tot pentru 20%, și producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), dar administratorii SNG au anunțat, în 19 martie,  decizia surprinzătoare că retrag compania din proiect, motivând doar că investiția nu ar mai fi „oportună, în contexul economic actual”.


La nici o săptămână mai târziu licitația privind rezervarea de capacitate a terminalului se încheia cu succes, arătând interesul participanților de piață pentru investiție indifferent de contexul pandemiei coronavirus.

Tot luni, la Atena, noul accord al acționarilor a fost semnat și de acționarii deja existenți, Elmina Kopelouzou – fondatoarea proiectului, transportatorul national de gaze grec DEPA și de filiala cipriotă a companiei de investiții americane GasLog, listată la New York, prin care SUA își arată sprijinul pentru proiect. Au participat prim-miniștrii Bulgariei și Greciei.

Un proiect de hub regional

Proiectul de construcție a terminalului cu o capacitate anuală de 6,1 miliarde de metri cubi (cam jumătate din producția Romgaz) este considerat unul prioritar și de Interes Comun (PCI) de Uniunea Europeană, tocmai pentru că Europa de Sud-Est depinde în mare parte de gazele naturale ruseşti.

Gazele ar urma să vină de la marii producători și transportatori de GNL.

(Citiți și: „Qatar se retrage din OPEC ca să se concentreze pe producţia de gaze naturale lichefiate”)


Mai mult, proiectul „susține înființarea unui hub de tranzacționare a gazelor naturale în regiunea largă a Europei de Sud-Est, cu beneficii evidente penru toți consumatorii”, spune comunicatul Gastrade.

Astfel că, participarea Bulgariei la proiectul terminalului de gaze de la Alexandroupolis este legată și de un proiect separat privind un gazoduct care va fi utilizat pentru a transporta gaze naturale din Grecia în Bulgaria.

Firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnată contractorul pentru conceperea şi construcţia interconectorului de gaze IGB dintre Bulgaria şi Grecia. Autorităţile de la Sofia vor ca lucrările la construcţia conductei de 182 kilometri să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan şi să îşi reducă dependenţa de livrările din Rusia.

Retragerea Romgaz

România este de fapt cea care s-a retras din acest proiect, deși acționarii Romgaz (SNG) aprobaseră „de principiu” în septembrie anul trecut partiparea la capitalul Gastrade cu 12,5 milioane de euro (5 euro/titlu pentru cele 79.000 de acţiuni din pachetul de 20% ).

Ministerul Economiei și Energiei deține 70% din acțiunile Romgaz (SNG).

De asemeni, transporatorul național roman de gaze Transgaz (TNG) părea că are intenții serioase de colaborare la proiect și încheiase cu compania japoneză Itochu, în iulie 2019, un memorandum de înțelegere privind colaborarea la proiectele de la Alexandroupolis și ale conductei Whitestream și terminalul GNL Krk, dar şi la proiecte naţionale în domeniul energiei.

Intestiția în terminalul de la Alexandoupolis au fost estimate inițial la 370 de milioane de euro, mult peste capitalul social al companiei de proiect.

Romgaz (SNG) a raportat o creștere de profit net de 5,5% în Trimestrul 1 / 2020 față de T1 / 2019, până la 572 milioane de le, dar o scădere în trimestrul al doilea din acest an de 47%, faţă de T2 / 2019.

Totuși, Proiectul de la Alexandroupolis este unul strategic și ar putea transfera primele cantități de gaze în 2022, iar până atunci, toate companiile de gaze naturale participante întâmpină greutăți similar legate de criza coronavirus.

Ofertele angajante primate în cadrul licitației de rezervare de capacitate, în cadrul licitației de rezervare de capacitate ale terminalului, „cu profil asociat pe termen lung, de până la 15 ani, pentru o capacitate totală de 2,6 miliarde de metri cubi pe an, venite din partea unor companii grecești sau internaționale, active în domeniu gazelor sau utilizatori finali, confirmă interesul pentru rezervarea capacității de re-gazeificare a acestui terminal FSRU (Floating Storage Regasification Unit – Unitate plutitoare de stocare și re-gazeificare)”, spune un comunicat al Gastrade.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: