joi

30 mai, 2024

10 aprilie, 2020

Bulgaria va depune, până la finele lunii aprilie, cererea de aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb, perioadă de tranziție obligatorie, de minim doi ani, înainte de adoptarea monedei euro – n. red.), a declarat vineri premierul bulgar, Boiko Borisov (foto), transmite Reuters.

Boiko Borisov a spus că autorităţile de la Sofia îşi vor accelera pregătirile de aderare, după ce au discutat acest plan cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, precum şi cu o serie de oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene.

„Criza coronavirusului ne-a arătat că cei care sunt în zona euro, sau în anticameră, vor avea la dispoziţie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt, vor trebui să contracteze datorii la dobânzi ridicate”, a spus premierul bulgar, citat de Agerpres.


Premierul Borisov s-a declarat încrezător că Bulgariei şi Croaţiei (care a anunțat în 2019 dorința de a adopta moneda unică europeană) li se va permite să adere la zona euro.

Bulgaria și Croația încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice şi un buget echilibrat, Bulgaria îndeplineşte majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro, însă persistă îngrijorări cu privire la sistemul său financiar. Autorităţile de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană şi la anticamera zonei euro, ERM-2.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Și România a anunțat oficial, chiar cu mult înainte de Bulgaria, intenția de adoptare a monedei unice, dar guverne succesive adoptat politici macroeconomice care au îndepărtat România de criteriile care să-i permită intrarea în ERM-2. Ultimul criteriu neconform este cel al menținerii datoriei publice sub pragul de 3%.


De precizat că în anul 2016 îndeplinea toate cele cinci criterii economice  de acces în ERM-2.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: