3 mai, 2018

Ministrul bulgar de Finanțe, Vladislav Goranov (dreapta), în compania omologului portughez, Mario Centeno

Noutatea majoră care a însoțit prezentarea proiectului viuzând următorul Cadru Financiar Multianual al UE a constitui-o propunerea Comisiei Europene de a condiționa accesul la finanțare europeană de respectarea principiilor statului de drept.

În aceeași zi însă, miercuri, țara care deține în acest moment președinția UE a exprimat refuzul clar de a susține această propunere.

Mecanismul propus de către Comisia Europeană era unul așteptat, de reacție la situația din Polonia- singurul stat împotriva căruia s-a declanșat mecanismul privind ”domnia legii” din cauză că Bruxelles-ul a identificat riscuri sistemice la adresa democrației- și, eventual, Ungaria, dacă va continua să ăși construiască propria ”democrație iliberală”.


În plan mai larg însă, acest mecanism ar putea fi o formă de presiune ce poate fi exercitată împotriva întreg grupului Vișegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria), care a refuzat să fie parte a Mecanismului de Solidaritate și să preia o parte a responsabilităților de relocare a migranților, sau României, din cauza modificărilor la legile justiției.

Reacția cea mai dură la această propunere nu a venit în primele momente de la cei direct vizați, ci de la Bulgaria, țară ce deține în acest moment președinția rotativă a Consiliului.

Ministrul bulgar de Finanțe, Vladislav Goranov, a declarat, citat de Euractiv, că nu este normal ca ”domnia legii” să devină criteriu de alocare a fondurilor de coeziune din cauză că acesta poate fi utilizat ca instrument politic de interferență din care rezultă un tratament inegal al statelor membre, ce contravine tratatelor europene.

Ministrul bulgar a anunțat că nu va mai declara nimic pe această temă pe durata Președinției din cauză că rolul actual al țării sale este de a căuta consens.


Și România, prin vocea ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, a respins propunerea, încă de când aceasta era la stadiul de idee, argumentând la fel că aceasta contravine tratatelor UE.

Cehia, în schimb, susține propunerea Comisiei. La fel, Franța și Germania.

Dacă va fi aprobat, mecanismul ar urma să se aplice începând cu 2021. Șansele de aprobare sunt foarte mari, deoarece programatul ”Mecanism de Supraveghere Financiară” poate fi respins numai dacă 16 state membre UE votează împotriva acestuia (e vorba de procedura de adoptare prin majoritate inversă)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: