Bulgaria / Președintele Radev a blocat prin veto achiziția a 8 avioane noi F-16 - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Bulgaria / Președintele Radev a blocat prin veto achiziția a 8 avioane noi F-16

24 iulie, 2019

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a blocat prin veto, marţi, planul Guvernului de cumpărare a opt avioane F-16 de la compania americană Lockheed Martin, calificând drept „extrem de îngrijorătoare“ lipsa de consens privind această achiziţie, relatează Reuters.

Contractul în valoare de 1,26 miliarde de euro ar fi cel mai mare din istoria post-comunistă a Bulgariei. Dar Rumen Radev, fost comandant în cadrul Forţelor Aeriene bulgare, a argumentat că disputele aprige din Parlament privind achiziţionarea avioanelor F-16 arată că nu s-a ajuns la consens.


„Din cauza procedurii legislative scurte, un număr de probleme importante, precum preţurile, garanţia, timpul de livrare, penalităţile, compensaţiile şi altele au rămas neclare“, a declarat Rumen Radev.

În 2017, un guvern interimar a selectat modelul Gripen construit de Saab, Suedia, dar afacerea a fost anulată anul următor, când a fost lansată și o nouă procedură de achiziție.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Partidul de guvernământ centru-dreapta GERB a anunțat după intervenția președintelui că va relua votul vineri, în speranța că va obține cele 121 de voturi ce reprezintă minimul necesar pentru a se putea trece peste dreptul de veto al președintelui.

„Avem un consens că trebuie să modernizăm forțele armate (Bulgaria)”, a declarat Konstantin Popov, președintele comisiei parlamentare de apărare. „F-16 este un avion minunat.”


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr