vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2019

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a blocat prin veto, marţi, planul Guvernului de cumpărare a opt avioane F-16 de la compania americană Lockheed Martin, calificând drept „extrem de îngrijorătoare“ lipsa de consens privind această achiziţie, relatează Reuters.

Contractul în valoare de 1,26 miliarde de euro ar fi cel mai mare din istoria post-comunistă a Bulgariei. Dar Rumen Radev, fost comandant în cadrul Forţelor Aeriene bulgare, a argumentat că disputele aprige din Parlament privind achiziţionarea avioanelor F-16 arată că nu s-a ajuns la consens.


„Din cauza procedurii legislative scurte, un număr de probleme importante, precum preţurile, garanţia, timpul de livrare, penalităţile, compensaţiile şi altele au rămas neclare“, a declarat Rumen Radev.

În 2017, un guvern interimar a selectat modelul Gripen construit de Saab, Suedia, dar afacerea a fost anulată anul următor, când a fost lansată și o nouă procedură de achiziție.

Partidul de guvernământ centru-dreapta GERB a anunțat după intervenția președintelui că va relua votul vineri, în speranța că va obține cele 121 de voturi ce reprezintă minimul necesar pentru a se putea trece peste dreptul de veto al președintelui.

„Avem un consens că trebuie să modernizăm forțele armate (Bulgaria)”, a declarat Konstantin Popov, președintele comisiei parlamentare de apărare. „F-16 este un avion minunat.”


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: