Adunarea Națională bulgară, parlamentul țării, a aprobat joi introducerea votului obligatoriu, primul dintre amendamentele propuse la codul electoral, anunță Agerpres, care citează Novinite. În favoarea amendamentului au votat 109 parlamentari, 74 s-au pronunțat împotrivă, iar 10 s-au abținut.
Principalele partide de opoziție, Partidul Socialist Bulgar și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au votat împotrivă, denunțând amendamentul ca neconstituțional și anunțându-și intenția de a-l contesta la Curtea Constituțională.
Odată cu aprobarea acestui amendament, exercitarea votului devine o datorie civică.
Persoanele care nu vor vota vor fi sancționate prin radierea din registrul electoral, în care se vor putea reînscrie după adresarea unei cereri către autoritățile competente.
Potrivit modificărilor votate joi, pe buletine va exista și opțiunea de a nu vota pentru niciunul dintre candidați.
Votul obligatoriu va fi introdus, cel mai probabil, la viitoarele alegeri prezidențiale, care vor avea loc în această toamnă.
Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a susținut introducerea votului obligatoriu, argumentând că măsura va reduce fraudele electorale și va crește legitimitatea instituțiilor politice ale statului bulgar.
La precedentele alegeri, din 2014, rata de participare a fost de 51%, cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, iar rezultatul a fost un parlament foarte fracturat.