miercuri

26 ianuarie, 2022

Bulgaria crește vârsta de angajare și de pensionare din Armată pentru a acoperi deficitul de personal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2020

Bulgaria crește semnificativ vârsta maximă pentru angajarea în armată, pentru a rezolva problema deficitului ajuns la peste 5.000 de locuri vacante (numărul soldaților profesioniști este subdimensionat cu 20%, iar cel al rezervei de voluntari – cu peste 80%) .

Până acum, puteau deveni soldați și marinari militari persoanele de cel mult 28 de ani, dar noul sistem propus de Ministerul bulgar al Apărării urcă limita de vârstă la 40 de ani.


Ministerul Apărării a explicat că nu este coborâtă ștacheta – examenul de pregătire fizică și testul de cultură își păstrează gradul de dificultate, scrie publicația bulgară Mediapool, preluată de Rador.

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a întreprins anul trecut o campanie de informare la scară largă sub motto-ul „Fii soldat”, însă rezultatele au fost sub așteptări, în ritmul actual al angajărilor fiind nevoie de câteva decenii pentru acoperirea deficitului.

Crește cu trei ani vârsta de pensionare

Măsurile propuse de Ministerul Apărării vizează și celălalt capăt al carierei, respectiv creșterea cu trei ani a vârstei de pensionare.

Astfel, soldații și marinarii vor fi în serviciul militar până la 49 de ani, iar generalii și amiralii de patru stele – până la 65 de ani.


Ministerul prevede și un mandat pentru oferirea de funcţii pentru ofițeri superiori, pentru a nu compromite capacitățile sistemului de comandă și control. Potrivit datelor oficiale, în acest moment, 1.500 de pensionari sunt încă pe statele de plată ale Ministerului Apărării.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Bulgaria, precum România, se confruntă cu o mare presiune bugetară din partea pensiilor. Creșterea pensiei până la 1.200 de leva (aproximativ 614 euro), precum și a numărului de persoane care și-au exercitat dreptul la pensie până la sfârșitul anului 2018, au dus la majorarea costurilor pentru achitarea pensiilor.

Deficitul bugetar al Fondului de pensii din bugetul securității sociale de stat (SSS) a crescut de la 99,94 milioane de leva pentru 2019 la 147,54 milioane de leva, în 2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr