duminică

25 februarie, 2024

14 iunie, 2013

Deputatul bulgar Delian Peevski (foto) a fost numit la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS) a Bulgariei, decizie care a provocat critici vehemente la Sofia, în condițiilele în care politicianul este o figură controversată pe scena politică bulgară.

Potrivit Sofia News Agency, deputatul în vârstă de 32 de ani, membru al partidului minorităţii musulmane (MDL), nu are deloc experienţă în domeniul serviciilor secrete. Mama sa, Irena Krasteva, deţine şase ziare, o televiziune şi mai multe portaluri de internet, precum şi cea mai mare companie de distribuţie a presei. Unele ONG-uri suspectează o participare nedeclarată a acestui grup la alte organisme mass-media şi avertizează asupra “unei concentrări mediatice” ilegale.

Cu toate acestea, Parlamentul de la Sofia a avizat vineri această nominalizare surprinzătoare de către premierul Plamen Oreşarski, care l-a determinat şi pe preşedintele Rosen Plevneliev să-și anuleze participarea la inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde au fost invitați comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, și premierul român Victor Ponta.


Președintele Bulgariei a convocat pentru data de 20 iunie o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională, ce reuneşte reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi ai guvernului.

Mai multe organizații neguvernamentale și partide au anunțat proteste la Sofia, iar televiziunea de stat BNT relatează că primele manifestații au avut deja loc la Blagoevgrad. În același timp, partidul de opoziție GERB a anunțat că va începe consultări în vederea provocării alegerilor anticipate, la o lună după precedentul scrutin general.

Ambasadorul marii britanii la Sofia, Jonathan Allen, s-a declarat îngrijorat de lipsa de transparență privind alegerea lui Peevski:  ”Șeful agenției pentru securitate este un punct extrem de sensibil pentru bulgaria și partenerii internaționali” – a spus Jonathan Allen.

Numirea s-a defășurat fără audieri, dezbateri și fără ocazia de-a afla detalii despre candidat – a mai spus ambasadorul, potrivit Novinite.com.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: