sâmbătă

14 mai, 2022

Bugetul Sănătății pentru 2020 – cu 2 mld. lei mai mic decât în 2019: concediile medicale din ultimii 3 ani s-au achitat anul acesta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 decembrie, 2019

Bugetul alocat Casei Naționale de Sănătate pentru 2020 scade cu aproximativ două miliarde de lei, până la 41,041 miliarde, față de 43 de miliarde execuție prleiminată anul acesta.

Diminuarea cheltuielilor are loc în pofida faptului că subvenția destinată completării salariilor medicilor crește ușor, de la 9,568 miliarde, la 9,840 miliarde de lei.

Și a faptului că veniturile din contribuții cresc de la 32,4 la 35,162 miliarde lei, ceea ce se pliază pe scăderea șomajului și creșterea salariilor prognozate în perspectiva lui 2020.


Mare parte din diminuarea de 2 miliarde provine din recenta aducere la zi, pe bugetul din 2019, a rambursării concediilor medicale plătite de angajator, restante în ultimii 3 ani.

Prin rectificarea bugetară operată în noiembrie, acestui capitol i-au fost alocate încă 1,2 miliarde de lei, totalul execuției preliminare pentru 2019 urcând astfel la 2,75 miliarde de lei destinate concediilor medicale. În 2020, valoarea acestora decontări este de 1,5 miliarde lei.

Scădere semnificativă se observă la bugetul medicamentelor compensate parțial sau integral, unde totalul coboară la 5,716 miliarde de lei, față de 6,486 miliarde lei, în 2019.

Cifrele unei schimbări de viziune: cresc alocările pentru boli cronice și pentru medicina de familie și scad cele pentru spitalizare

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Casa Națională de Sănătate va putea încheia anul viitor contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 4,180 miliarde lei, cu precizarea că pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, veniturile bugetului se completează cu suma de 2,253 miliarde de lei de la bugetul de stat, virate prin Ministerul Sănătății.


Modificările față de anii anteriori ce ar putea indica un prim pas spre schimbarea sistemului de sănătate:

  • cheltuielile cu medicamentele compensate scad (cu aproape 800 de milioane de lei), dar scresc cele pentru boli cronice cu risc crescut utilizate in programele nationale cu scop curativ (cu 7,47%, de la 4,7 miliarde de lei, la 5,05 miliarde lei)
  • banii pentru servicii medicale în ambulator urcă la 5,420 miliarde, adică înregistrează o creștere cu 500 de milioane lei (10,46%)
  • deși este un buget construit destul de auster, în condițiile unui deficit bugetar asumat la 3,6% din PIB, primește mai mulți bani și medicina primară (medicii de familie) – aproape 2,8 miliarde de lei, comparativ cu 2,57 anul acesta. Majorarea depășește rata inflației de anul acesta, de 3,84% la 11 luni
  • pe de altă parte, scade cu circa 300 de milioane lei suma pentru servicii medicale în spitale
  • Bani mai mulți sunt distribuiți și pentru proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă – de la 0 lei în 2018 și 38 de milioane de lei, anul acesta, în 2020 sunt prevăzute 140 milioane lei.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: