duminică

25 februarie, 2024

28 noiembrie, 2019

Liderii NATO trebuie să înceteze să filosofeze pe tema cheltuielilor de apărare și să poarte o discuție profundă despre viitorul alianței militare și despre modul în care relațiile cu Rusia pot fi îmbunătățite, a declarat joi președintele francez, Emmanuel Macron, citat de Associated Press.

Apelul lui Emmanuel Macron, pentru discuții pe teme precum creșterea securității în Europa, modul în care să se gestioneze volatilitatea Turciei sau restabilirea încrederii în conducerea Statelor Unite, apare la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Washingtonul va plăti mai puțin la bugetul alianței începând cu anul viitor.


Președintele Emmanuel Macron și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit joi, la Paris, în pregătirea summit-ului NATO de la Londra. În cadrul unei conferințe de presă comune, Emmanuel Macron s-a întrebat retoric: ”NATO este o organizație de apărare colectivă. Împotriva a ce, împotriva cui ne apărăm? Care este inamicul nostru comun? Care sunt temele care ne unesc? Întrebările acestea trebuie să își găsească un răspuns.”

Emmanuel Macron a mai spus presei că s-a bucurat în momentul în care a văzut că recentele sale comentarii privitoare la NATO au generat o ”trezire la realitate” a aliaților și că este ”iresponsabili” să discuți în NATO doar despre chestiuni financiare și tehnice.

”O alianță adevărată înseamnă acțiune, decizie, nu vorbe, Deci, vreau să avem un dialog real, noi, aliații”, a anunțat Emmanuel Macron, care s-a plâns presei că precedentele două summit-uri NATO s-au concentrat aproape exclusiv pe chestiunea cheltuielilor de apărare și asupra modului în care ”să diminuăm costurile financiare pe care le suportă Statele Unite”.

La summit-ul din 3-4 decembrie de la Londra, Donald Trump este așteptat să repete cererile adresate UE și Canadei de a-și spori contribuțiile naționale și statistica potrivit căreia SUA cheltuie pe apărare mai mult decât toți ceilalți aliați.

Poate și pentru a preveni acest scenariu, Jens Stoltenberg a anunțat miercuri că toți aliații au decis să reformeze bugetul propriu al NATO, la care SUA vor contribui mai puțin, Germania fiind așteptată să acopere diferența.

Potrivit AFP, Parisul refuză însă această înțelegere, apreciind, spun surse diplomatice, că acest lucru ”riscă să fie un precedent care să permită Statelor unite să-şi reducă contribuţiile la bugetele altor organizaţii internaţionale”.


Acordul nu are nimic a face cu dezbaterea pe tema împărţirii poverii cheltuielilor militare, dar ”ridică un subiect de contencios” la summitul de săptămâna viitoare”, spun sursele AFP.

Aliații NATO au aprobat anul trecut un buget propriu al Alianței de 250,5 milioane dolari, care se utilizează în principal pentru cheltuieli curente,  ale sediului din Bruxelles, de exemplu. O altă sumă de 1,4 miliarde dolari a fost rezervată cheltuielilor militare generate de misiunile internaționale ale alianței.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: