Analiză

Deficitul bugetar – la ce să ne aşteptăm

Situaţiile oficiale prezentate în ultimii ani în materie de execuţie bugetară arată că trimestrul trei, de finalul căruia ne apropiem deja (cu un sold de… Mai mult

09.10.2019

La obiect

România şi ţintele fixate prin strategia Europa 2020. Punctele tari și punctele slabe

Prin strategia Europa 2020 (adoptată de Consiliul European în iunie 2010) , au fost stabilite ţinte la cinci indicatori apreciaţi ca fiind semnificativi pentru dezvoltarea… Mai mult

08.10.2019

Europa

Indexul Regional al Competitivității: Cum stau regiunile românești și de ce

București -Ilfov, regiunea din România cu cel mai mare scor (55,92 din 100 maxim posibil) în Indexul Regional al Competitivității 2019, se află abia pe… Mai mult

07.10.2019

Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

Cronicile

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

de Victor Bratu , 3.10.2019

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare asumat în fața NATO.

Bugetul Apărării în 2019 este de 18, 2 miliarde lei, cu posibilitatea încheierii de credite de angajament până la concuremța sumei de 30,3 miliarde lei. Până la data de 31 august, MapN a cheltuit jumătate din bugetul alocat, însă plata facturilor de achiziție tehnică militară are o valoare totală de numai 2,4 miliarde lei- cam 10% din cei 2% alocați teoretic Apărării.

Potrivit estimărilor NATO, România a ratat în 2017 și în 2018 ținta de 2% cheltuieli pentru Apărare.

Scurtă descriere a structurii cheltuielilor MapN

Totalul plăților efectuate de MapN până la 31 august 2019 este de 9,89 miliarde lei, dintre care 7,46 miliarde cheltuieli curente și 2,42 miliarde cheltuieli de capital (achiziții de tehnică militară și plata TVA datorat achizițiilor).

Grosul cheltuielilor curente în reprezintă cheltuielile de personal (3,88 miliarde lei) și cheltuielile de asistență socială, 2,35 miliarde, care reprezintă, în principal, pensii.

MapN a mai achitat facturi reprezentând bunuri și servicii în sumă totală de 565 milioane lei, alte 563 milioane fiind alocate drepturilor bănești cuvenite personalului din unităţile militare finanţate pentru activităţi medicale, culturale, sportive, învăţământ superior militar.

Situația programelor de înzestrare

În cursul anului 2019, MapN a semnat un singur contract de achiziție (pentru rachete anti-tanc care să echipeze elicopterele Puma SOCAT). Restul programelor de achiziție sunt mult întârziate, execepția notabilă constituind-o derularea programelor Patriot și HIMARS..

Forțele Navale sunt cele mai afectate de întârzierea programelor de înzestrare. Achiziția corvetelor multifuncționale, de exemplu, a fost afectată de dispute juridice pe marginea organizării licitației. Contractul-cadru de desemenare a câștigătorului programului de achiziție, lansat în 2017) nu este încă semnat.

(Citiți și: ”Licitația pentru corvete – suspendată de Consiliul de Soluționare a Contestațiilor”)

Deschis ca procedură în iunie 2018, programul de achiziție a sistemului de apărare de costă nu este nici acum finalizat, chiar dacă există o ofertă admisă a celor de la MBDA.

(Citiți și: ”O nouă procedură de achiziție la MApN: rachete antinavă. Buget inițial: 164 milioane euro”)

Parlamentul a aprobat în 2018 achiziția a alte 5 aeronave F16 din Portugalia pentru completarea escadrilei românești dotate cu avioane de luptă americane. Achiziție a fost confirmată de statul portughez, dar nu este finalizată, motiv pentru care Armata încă folosește pentru Poliția Aeriană avioanele Mig 21.

(Citiți și: ”Gral. Ștefan Dănilă: F16 sunt prea puține, România este obligată să-și folosească vechile MIG 21, pentru care nu mai sunt piese”)

Probleme tehnice legate de sistemele de comunicații instalate pe transportoarele blindate Piranha V au generat întârzieri ale programului atribuit producătorului american General Dynamics. Asta după ce, la începutul anului, eșuaseră și testele la turela cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit.

Legat de acest subiect, ministrul Apărării a anunțat chiar joi că Ministerul Apărării a emis o factură de penalități în valoare de 8,5 milioane de euro producătorului de transportoare Piranha V, General Dynamics, pentru întârzierea livrărilor care ar fi trebuit să înceapă în februarie.

De luni bune nu s-a mai comunicat nimic legat de stadiul achiziției Sistemului integrat de rachete sol-aer SHORAD-VSHORAD, clasificat de MapN ca program prioritar în pregătire.

(Citiți și: ”Binecunoscutele necunoscute ale planurilor de înzestrare a Armatei: un raport ROEC”)

Programul de modernizare al forțelor armate române este unul extrem de ambițios în ceea ce privește domeniul și capacitățile, dar echipele însărcinate cu pregătirea și derularea programelor de înzestrare sunt subdimensionate și prea puțin experimentate.

Lipsa capacității administrative nu este însă singura sursă a întârzierii programelor de înzestrare, la aceasta adăugându-se politicile confuze care au afectat unele dintre cele mai importante programe naționale de înzestrare a Armatei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.10.2019

Un raspuns

  1. elder
    4.10.2019, 7:43 pm

    1.Ar fi interesanta o evolutie a cheltuielilor salariale ale MApN cu personalul civil in perioada 2016-2019.
    2. Vizita lui Vlase si a lui Dragnea in Elvetia (singura vizita cvasi -oficiala a lui Dragnea in Europa) are vreo legatura cu impunerea turelei Elbit (incompatibila umbla vorba) pe sasiu Dinamics?
    3. Avertisment Pompeo – “ar putea să cadă într-o spirală de indatorare” -avertisment doar pentru tarile din Balcannii occidentali? Ma gindesc la generatia de “decretei” care au inceput sa iasa anticipat la pensie.

Lăsați un comentariu


Stiri

TAROM are un nou director interimar, pentru 4 luni

Vladimir Ionescu

Consiliul de Administraţie al TAROM l-a numit director general provizoriu al companiei pe George Costin Barbu (foto), directorul general al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.… Mai mult

Stiri

Dosarul Revoluției / Procurorul general cere reînceperea urmăririi penale împotriva lui Petre Roman

Vladimir Ionescu

Procurorul general interimar cere instanței redeschiderea urmăririi penale față de Petre Roman și Teodor Brateș, în dosarul Revoluției. Bogdan Licu a infirmat soluțiile de clasare… Mai mult

Europa

Marile capitale europene – sub spectrul bulei imobiliare produse de Airbnb, ”Uberul” chiriilor

Alexandra Pele

Platforma Airbnb, prin care proprietarii își pot închiria în regim sezonier locuințele, a dus la creșterea prețurilor imobiliare în mai multe capitale europene, riscul unor… Mai mult

Stiri

Camera Deputaților / PSD și Pro România blochează dezbaterea legilor cerute de USR pentru susținerea guvernului Orban

Razvan Diaconu

Biroul permanent al Camerei Deputaților a respins luni solicitarea de a fi introduse pe ordinea de zi a plenului a celor trei proiecte de lege… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban vrea ca votul pentru noul guvern să fie organizat înainte de 29 octombrie

Razvan Diaconu

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, după ședința conducerii PNL, că votul pentru noul Guvern ar putea fi dat la începutul săptămânii viitoare. Ludovic… Mai mult

Stiri

Pilotul Valentin Gvinda a refuzat conducerea interimară a TAROM, după ce a analizat starea companiei

Vladimir Ionescu

Pilotul Valentin Gvinda (foto), cel pe care Consiliul de Administrație de la TAROM dorea să-l numească director general intermar, a refuzat funcția, după ce a… Mai mult

Stiri

Horia Braun Erdei, economistul-șef al BCR – a fost numit președintele executiv al Erste Asset Management România

Adrian N Ionescu

Economistul șef al BCR, Horia Braun Erdei (foto), a fost numit președinte executiv (CEO) al Erste Asset Management România, cel mai mare administrator de investiții… Mai mult