cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Bugetul comunitar, subiect de dispută între cei 27 de lideri ai UE

28 octombrie, 2023

De la sprijinirea Ucrainei până la cheltuielile pentru apărare și gestionarea migrației, liderii UE au susținut priorități divergente, în timpul primelor dezbateri privind aprobarea bugetului comun european pentru următorii patru ani.

UE urmează să decidă în decembrie o rectificare a bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1,1 trilioane euro, situația fiind tensionată deja după situațiile de urgență din timpul pandemiei și după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, care au necesitat mari cheltuieli neprevăzute.

Comisia Europeană a propus ca statele membre să-și mărească contribuțiile la bugetul comun pentru a putea oferi finanțare de 50 miliarde euro pentru Ucraina și alte 15 miliarde pentru limitarea migrației.


Aprobarea deciziilor privind alocarea bugetară necesită unanimitate, iar divergențele de opinii au fost evidente când cei 27 de lideri europeni s-au reunit joi la summitul de la Bruxelles.

„Propunerea prezentată astăzi este inacceptabilă pentru noi”, a declarat premierul belgian, Alexander de Croo. Belgia susține sprijinul financiar pentru Ucraina, dar a cerut o abordare diferită a acestuia.

„Solicităm Comisiei și altor instituții să se uite la propriile fonduri și la fondurile care nu sunt utilizate pe deplin… în loc să ceară statelor membre contribuții mai mari”, a spus el.

Din partea estică a UE, premierul estonian, Kaja Kallas a spus că – dincolo de sprijinul pentru Ucraina – cheltuielile comune ar trebui majorate pentru sporirea capabilității de apărare a UE. În plus, Lituania consideră că cei 50 de miliarde pentru Ucraina nu sunt suficienți.


În sud, Grecia a cerut mai multe fonduri pentru a face față migrației ilegale, deoarece UE face eforturi pentru a-și întări frontierele externe și pentru a reduce sosirile migranților din Orientul Mijlociu și Africa. „Grecia este o țară din prima linie și are nevoie de mai mult sprijin european pentru a putea gestiona fenomenul migrației ilegale”, a spus premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

„Încă departe de consens”

Solicitarea Greciei a fost respinsă de premierul Ungariei, Viktor Orban, una dintre cele mai puternice voci anti-migrațiune din UE, care a spus că Budapesta este împotriva acordării de bani pentru „migrație, politica de integrare și ucraineni”.

Orban a adăugat că Ungaria nu va vota pentru sporirea ajutorului financiar pentru Ucraina dacă nu va vedea „o propunere foarte bine justificată”. „Deci, deocamdată, vom respinge și vom vedea unde ajungem in decembrie”, a spus el.

Comentariile lui Orban vin în timp ce guvernul său încearcă să deblocheze miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei în bugetul UE, blocate de Comisia Europeană din cauza problemelor legate de statul de drept.

Premierul irlandez Leo Varadkar a adăugat că sunt necesare investiții pentru îmbunătățirea competitivității UE pe lista lungă de priorități divergente.

„De unde se vor găsi acești bani va fi, desigur, o chestiune de dezbatere semnificativă”, a spus el.

Diplomații au spus că țările afectate de dezastrele naturale de vara trecută au căutat ajutor în acest sens, în timp ce Austria a pledat pentru a secheltui mai mult în Balcanii de Vest.

Olaf Scholz, liderul celui mai mare contribuitor la bugetul UE, a concluzionat că negocierile abia acum încep serios: „Suntem încă la început, pozițiile… departe de consens”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: