”Orizont Europa”: 100 de miliarde euro pentru cercetare și inovare în Bugetul UE 2021-2027 - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

”Orizont Europa”: 100 de miliarde euro pentru cercetare și inovare în Bugetul UE 2021-2027

8 iunie, 2018


Comisia Europeană propune un buget de 100 de miliarde euro pentru cercetare și inovare, în perioada 2021-2027.

Este cel mai ambițios program în domeniu, de până acum, iar banii urmează să fie distribuiți astfel:

  • 97,6 miliarde euro pentru programul Orizont Europa
  • din această sumă, 3,5 miliarde euro vor fi alocate fondului InvestEU
  • celelalte 2,4 miliarde euro sunt destinate Programului pentru cercetare și formare al Euratom

În ceea ce privește Programul Euroatom, reamintim că Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, joacă un rol central în aceasta. La sfârșitul lunii mai, la Măgurele au început testele finale.


Investiţia pentru realizarea Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) s-a ridicat la 300 de milioane de euro, finanțare europeană, iar implementarea proiectului a început în ianuarie 2013.

În centrul de cercetare de la Măgurele se vor derula o serie de proiecte de importanță globală, precum testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale sau descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul.

De altfel, un comunicat al Comisiei Europene menționează că Programul Euratom, care finanțează activitățile de cercetare și de formare în domeniul siguranței și securității nucleare și al radioprotecției, se va concentra într-o măsură mai mare pe aplicații neenergetice, cum ar fi asistența medicală și echipamentele medicale, și va sprijini, de asemenea, mobilitatea cercetătorilor din domeniul nuclear prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie.

Propunerea de buget, spune un comunicat al CE, a se bazează pe succesul de până acum al programului Orizont 2020. Evaluarea arată că programul are o valoare adăugată europeană clară, oferind beneficii demonstrabile în comparație cu sprijinul național sau regional. Până în mai 2018, programul a sprijinit peste 18 000 de proiecte și a alocat peste 31 de miliarde euro.


De altfel, aproximativ două treimi din creșterea economică a Europei în ultimele decenii a fost generată de inovare.

Este de așteptat ca programul Orizont Europa să genereze cunoștințe și tehnologii noi și sporite, să promoveze excelența științifică și să aibă efecte pozitive asupra creșterii economice, a schimburilor comerciale și a investițiilor, precum și un impact social și de mediu semnificativ.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Fiecare euro investit în cadrul programului Orizont Europa ar putea genera un profit de până la 11 euro, în termeni de PIB, de-a lungul unei perioade de 25 de ani.

Se estimează că investițiile Uniunii în Cercetare și Inovare vor genera în mod direct o creștere de până la 100.000 de locuri de muncă în activități de C&I, în „etapa de investiții” (2021-2027).

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr