Chestiunea

Record după record la deficitul comercial: creștere cu 45% după primele 2 luni ale anului. 85% din plusul industriei auto se duce pe importurile de alimente

Deficitul comercial pe luna februarie 2018 a fost de 1.152 milioane euro, cu circa 30% mai mare decât în aceeaşi lună a anului precedent. Rezultatul… Mai mult

09.04.2019

La obiect

Implementarea 5G și războiul global din spatele ei. Dilema Europei

Implementarea generației a cincea de tehnologie în rețele celulare fără fir – cunoscută publicului larg sub acronimul 5G – a declanșat un război global al… Mai mult

08.04.2019

Analiză

Creştere cu 30% a venitului mediu în gospodării pe T4 din 2018: Observaţii

Datele publicate de INS pentru trimestrul IV 2018 arată că veniturile totale unei gospodării au fost de 4.608 lei , cu 29,1% mai mari faţă… Mai mult

08.04.2019

Chestiunea

România vrea să joace în Europa energetică subminând investițiile strategice: De 4 ani, multe companii energetice de stat nu și-au făcut măcar jumătate din programul de dezvoltare anual

Marile companii energetice ale statului și-au propus an de an să-și accelereze investițiile, dar în realitate nu au reușit să-și respecte planurile niciodată din 2015… Mai mult

07.04.2019

Cronicile

La ce folosește creșterea bugetului Educației în 2019: Mai mult de jumătate merge la salarii și plata datoriilor istorice către profesori

de Mariana Bechir , 4.2.2019

Educația primește anul acesta 33,046 miliarde de lei, cu 9,8 miliarde de lei mai mult decât în 2018. Ceea ce înseamnă 3,02% din PIB și o creștere cu 40,6% a sumei de anul trecut. Mai mult de jumătate din banii alocați suplimentar merge însă spre majorările salariale și aducerea la zi a salariilor câștigate în instanță de profesori.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a explicat pentru cursdeguvernare.ro că cinci din cele 9,8 miliarde lei în plus vor merge spre salarii:

770 de milioane de lei sunt pentru salariile câștigate în instanță, iar restul sunt majorările prevăzute în lege pentru acest an. Chiar și așa, lipsesc 500 de milioane lei pentru plata dobânzilor la restanțele statului legate de plățile eșalonate ale salariilor câștigate în instanță.

La Ministerul Educației va avea loc marți o nouă discuție în cadrul căreia se va încerca soluționarea acestui capitol, mai ales că aceste dobânzi cresc cu fiecare zi de amânare.

Cheltuielile cu personalul din Educație se ridică astfel la aproape 21,5 de miliarde de lei, din bugetul total de 33,046 miliarde.

Cum se vor distribui banii suplimentari:

 • aproximativ 2,5 miliarde de lei – pe proiecte și investiții făcute prin Ministerul Educației (nu este vorba de renovări de școli, care se finanțează prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ci de tabletele pentru elevi și tablele inteligente, anunțate de ministrul Ecaterina Andronescu)
 • aproape 770 de milioane de lei – salariile câștigate în instanță 
 • 1,1 miliarde de lei – rechizitele și ghiozdanul pentru elevi
 • majorările salariale (cu 25% din diferența rămasă până în la atingerea salariilor finale din grilă)
 • formare profesională

Legea prevede acordarea a 6% din PIB pentru Educație. Niciodată nu s-a ajuns la acest plafon, iar anul acesta, ca raport din PIB, fondurile alocate sunt inferioare anului 2015:

 • 2019 – 31,8 miliarde (3,02% din PIB)
 • 2018 – 23.79 miliarde lei (2,21% din PIB)
 • 2017 – 25,02 miliarde lei (2,86% din PIB)
 • 2016 – 27 miliarde lei (2,85% din PIB)
 • 2015 – 25 de miliarde lei (3,23% din PIB)

Guvernul a promis că va ajunge la zi cu datoriile 

Ministrul Finanțelor le-a promis sindicaliștilor din Educație că în luna ianuarie vor fi achitate salariile obținute în instanță.

Banii pentru prima componentă apar în proiectul de buget, dar plata se amână, față de termenul promis, deoarece bugetul nu a fost aprobat. Cu noua amânare a aprobării în guvern a bugetului, pentru vineri, 8 februarie, cadrele didactice nu pot spera să încaseze acești bani nici pe fluturașii primiți la 14 februarie, atunci când se plătesc salariile din educație.

Datorii electorale istorice – Titlurile executorii pentru drepturi salariale promise fără fundamentare

Salariile restante ale profesorilor sunt cel mai elocvent studiu de caz pentru efectele măsurilor populiste luate în anii electorali și fără niciun studiu de impact.

Aceste tranșe eșalonate pe cinci ani sunt datorii istorice generate de o lege (inițiativă PSD) adoptată la sfârșitul anului 2008, în campania pentru alegerile generale.

Legea majora cu 50% salariile cadrelor didactice, o premieră aclamată la vremea respectivă, deși nu era menționată nicio sursă de venit pentru această creștere spectaculoasă.

Au votat pentru reprezentanții tuturor partidelor, deși lumea plonjase deja în criza financiară internațională și era clar că bugetul României nu va putea acoperi cheltuieli suplimentare.

Este una dintre măsurile ce au obligat ulterior statul să diminueze salariile tuturor bugetarilor cu 25%.

Sindicaliștii, încântați de victoria obținută, recunoșteau atunci că reglementarea va aduce voturi:

“Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus, într-o declaraţie pentru Mediafax, că profesorii din toate unităţile şcolare vor face campanie pozitivă pentru cei 254 de deputaţi care au votat pentru iniţiativa PSD care conduce la creşterea salariilor în învăţământul preuniversitar”.

Nota de plată: 3 miliarde de euro doar din 2011 până în 2016

Majorarea nu a fost însă realizată, legea fiind prorogată mai mulți ani. Profesorii au dat în judecată statul și au câștigat rând pe rând, ceea ce a obligat guvernele ulterioare să ajungă la o înțelegere de eșalonare a sumelor cuvenite pentru octombrie 2008 – 13 mai 2011.

Ultima tranșă este prevăzută pentru 2021, când se va închide datoria născută în 2008, de parlamentarii care au încercat astfel să cumpere votul profesorilor.

Statul va plăti substanțial mai mult din cauza amânărilor

Amânând plata eșalonărilor la timp, pentru a nu depăși deficitul, guvernanții își creează probleme mai mari anul viitor.

Motivul – executarea silită, declanșată deja în unele județe, implică și plata unor comisioane uriașe pentru executorii judecătorești.

În Argeș, au fost blocate deja conturile a două licee tehnologice – Dacia Pitești și Victor Slăvescu, Rucăr. Unitățile respective nu mai pot plăti decât salariile angajaților, până când cei care au cerut executarea silită nu își încasează toți banii.

La ultimul, Liceul Rucăr, existau la sfârșitul anului trecut două titluri de executare, iar comisionul executorului judecătoresc este de 50% din sumă, adică  24.000 de lei, într-unul dintre cazuri.

Cât au costat bugetul toate drepturile salariale câștigate în instanță

Între anii 2012 și 2016, România a plătit nu mai puțin de 10,1 miliarde de lei (aproximativ 2,25 miliarde de euro) către salariații (profesori, judecători etc.) care au câștigat în instanță despăgubirile pentru neonorarea de către stat a prevederilor legislative privind salariile : prevederi legislative create de același stat.

(Citiți și: Cifrele seci și banii peșin ai iresponsabilității instituționalizate: Riscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizării)

Situația în 2017:

 • *, din anul 2011 până în anul 2016, bugetarii au câștigat în instanță drepturi de 13,9 miliarde de lei (3 miliarde de euro)
 • *, datele de la Statistică NU arată (nici nu ar avea cum – și cu atât mai puțin Eurostat) și titlurile executorii din 2017.
  Dar e de ajuns să spunem că numai în 2016 au fost câștigate procese în valoare de 3,8 miliarde de lei (840 de milioane de euro) – inclusiv pe Legea 85 din 2016, privind salariile din Educație.
 • *, numai în anul 2011 au fost câștigate în instanță drepturi de 6,4 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro). Și pentru că era criză și bugetul nu suporta atare plăți ( în condițiile în care România se împrumuta greu și scump) guvernul Boc a inițiat lege pentru eșalonarea pe mai mulți ani plata acestor drepturi.
 • *, Suma totată câștigată în instanță între 2011 – 2016 a fost de 13,9 miliarde – fără a socoti ce vine din urmă pentru anul 2017.

Ce și cât s-a plătit

Și chiar s-a plătit – sumele câștigate în instanță s-au adăugat la deficit și au fost o prioritate, așa cum era și normal : punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

Astfel :

 • *, Din 2012 până în 2016 s-au plătit 10,1 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro)
 • *, pentru anul 2017 sunt prevăzuți în buget 383 de milioane de lei
 • *, cel mai mult s-a plătit în anul 2015 , anume 4,1 miliarde de lei (aproximativ 900 de milioane de euro)
 • *, 4 miliarde de lei se plătiseră și cu un an înainte, în 2014
 • *, În 2016 s-au plătit 900 de milioane – bani puși și ei la deficit
 • *,mai sunt de plătit 3,5 miliarde de lei ( 770 de milioane de euro). Ei se vor adăuga la deficitul anilor viitori.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.2.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Au eșuat planurile de fuziune Deutsche Bank – Commerzbank

Iulian Soare

Deutsche Bank și Commerzbank au anunțat joi că abandonează planurile de fuziune, anunță DPA. ”După analize aprofundate, consiliul de administrație al Deutsche Bank a ajuns… Mai mult

Stiri

Continuă fenomenul de îmbătrânire accelerată a populației – ultimele date INS

Mariana Bechir

La 100 de români tineri existau, la 1 ianuarie 2019 113,4 persoane în vârstă, comparativ cu 110, anul trecut, arată datele provizorii privind populația de… Mai mult

Stiri

Oficial: Întrebările de la referendumul pe Justiție

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială a anunțat joi întrebările la care electoratul este chemat să răspundă în cadrul referendumului organizat pe data de 26 mai, în paralel cu… Mai mult

Stiri

Facebook pune deoparte 3 miliarde de dolari pentru o eventuală amendă în scandalul Cambridge Analytica

Vladimir Ionescu

Facebook a pus deoparte trei miliarde de dolari pentru a acoperi o potențială amendă a Comisiei Federale de Comerț (CFC) din SUA pentru posibile încălcări… Mai mult

Stiri

Deloitte Legal colaborează cu UiPath pentru soluții de tip Robotic and Cognitive Automation

Vladimir Ionescu

Deloitte Central Europe anunță joi extinderea Centrului de Excelență (CoE) Deloitte Legal, situat în București, pentru a susține clienții și avocații Deloitte Legal din toată… Mai mult

Stiri

MFP: Au fost asigurați banii de salarii. O circulară din minister cere instituțiilor publice soluții de reducere a cheltuielilor de personal

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) susține că au fost asigurate sumele necesare plății salariilor angajaților din sectorul public. Precizările au fost făcute după apariția unor informații… Mai mult

Stiri

România, a doua țară din UE cu cele mai multe tinere care studiază IT

Mariana Bechir

România și Bulgaria sunt statele UE cu cele mai mari procente de tinere care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor – 31%, respectiv 33%… Mai mult