marți

16 iulie, 2024

6 decembrie, 2015

crestere - bugetBugetul pe anul viitor nu prevede o majorare a salariului minim brut pe economie, prognozat să urce la 1.200 de lei pe lună începând cu ianuarie 2016. De asemenea, Guvernul a decis să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii cu doar 0,1 puncte procentale, faţă de 0,5 pp cât era prevăzut înainte.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a precizat la finele săptămânii că ministerul analizează oportunitatea creşterii salariului minim şi impactul acestei creşteri asupra competitivităţii economiei şi a mediului privat.

„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a declarat Anca Dragu.


Ministrul Finanţelor a precizat că un ritm accelerat al creşterii salariului minim ar putea reversa efectele pozitive ale măsurilor de relaxare fiscală.

„Degeaba vrem noi să impulsionăm economia cu un pachet atât de generos fiscal, pe care am făcut eforturi semnificative să-l introducem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privată”, a spus Dragu.

Totodată, un secretar de stat din cadrul Finanţelor a precizat că majorarea salariului minim nu ar fi avut un impact direct asupra cheltuielilor bugetare, deoarece măririle de salarii acordate până acum în sectorul public au dus salariile peste nivelul de 1.200 de lei. Prin urmare, impactul este concentrat exclusiv asupra mediului privat, unde angajatorii ar putea alege să treacă anumite locuri de muncă „la negru”.

În ceea ce priveşte majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, bugetul pe 2016 prevede o creştere a vărsămintelor cu 0,1 puncte procentuale, faţă de 0,5% cât era programat, „urmând ca diferența până la 1 punct procentual să se asigure începând cu anul 2017”.


„Pe Pilonul II am decis o majorare de 0,1%, faţă de 0,5%, deci contribuţiile vor ajunge la 5,1%. Am decis să facem totuşi o majorare, să dăm mesajul că ştim problema demografică, că ne interesează, dar pe de altă parte în buget nu exista loc de altceva”, a declarat Anca Dragu, la finele săptămânii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: