marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2016

inchidere-ziar-ungariaAproximativ 2.000 de persoane au participat sâmbătă la un protest organizat în fața parlamentului de la Budapesta față de închiderea Nepszabadsag (Libertatea Poporului), cea mai mare importantă publicație de opoziție. Demonstrații consideră că suspendarea publicației este un nou atac al Guvernului Orban la adresa libertății presei. 

Au fost închise și ediția print și cea electronică, iar proprietarul ziarului, Mediaworks, a declarat că motivul îl reprezintă pierderile uriașe acumulate în pofida reducerilor operate în ultimii ani.  Compania aparține firmei Vienna Capital Partners, care a anunțat că activitatea publicației va fi reluată după ce va decide asupra unui nou plan de afaceri..

Organizațiile neguvernamentale susțin însă că închiderea vine după presiuni exercitate asupra acestui cel mai mare ziar care critica pokitica guvernului Viktor Orban.


Jurnaliștii au fost anunțați inițial că redacția se mută la o nouă adresă, dar când au ajuns acolo nu au fost primiți și au aflat că publicația s-a închis.

„Suntem în stare de şoc. Desigur, ei vor încerca să spună că suspendarea este o decizie de afaceri, dar acesta nu e adevărul”, spune un jurnalist al publicaţiei, pentru AFP.

Suspendarea vine la câteva zile după ce publicaţia a publicat o serie de dezvăluiri despre presupuse fapte de corupţie în care erau implicaţi funcţionari şi oficiali de rang înalt.

Partidele de opoziţie au declarat că măsura denotă că Viktor Orban a dorit să suprime libertatea presei din Ungaria, pentru a obţine controlul deplin al mass-media. Partidul Socialist spune că a fost o „zi neagră pentru presă” şi a invitat ungurii la o manifestaţie în faţa birourilor ziarului.


„Azi, unul dintre ultimele ziare de opoziție a fost pur și simpu redus la tăcere”, este unul dintre comentariile organizațiilor de apărare a drepturilor și libertăților civile din Ungaria.

Fidesz, partidul de guvernământ, a declarat că închiderea publicației este o decizie de afaceri rezonabilă.

Demonstranții de sâmbătă susțin însă că motivul real al închiderii ziarului îl reprezintă presiunile guvernului Orban și că acțiunea este un ultim atac al puterii împotriva democrației. 

În ultima sa ediție, de sâmbătă, ziarul a publicat un material despre un ministru din Cabinetul Orban care s-a deplasat la o nuntă cu un elicopter.

Mai mulți oficiali europeni au reacționat deja – Martin Schulz, președintele Parlamentului European, a anunțat într-un mesaj pe Twitter că este alături ce demonstrează la Budapestea pentru apărarea libertății presei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: