25 februarie, 2022

Preşedintele Klaus Iohannis a avut în cursul dimineţii de vineri o nouă convorbire telefonică cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în care i-a reconfirmat sprijinul României. Cele două state își coordonează acțiunile de gestionare a fluxului de refugiați ucraineni.

”I-am reconfirmat sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră”, spune şeful statului, citat de News.ro.

”I-am reconfirmat şi în această dimineaţă preşedintei Maia Sandu, în discuţia telefonică avută, sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră”, a scris preşedintele pe Twitter.


De asemenea, cei doi șefi de stat au convenit ca Republica Moldova și România să-și coordoneze acțiunile pentru a asigura asistența necesară refugiaților din Ucraina.

Armata ucraineană susține că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud, între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian și a declarat stare de urgență.

Peste 15.000 de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova în ultimele 2 zile

Peste 15.000 de ucraineni au intrat în Republica Moldova în ultimele două zile, iar 3.100 au plecat mai departe spre România, a anunţat ministrul de Interne, Ana Revenco.


În punctele de trecere din Ucraina spre Moldova fluxul a crescut cu peste 50%, iar coloanele de maşini se întind pe câţiva kilometri.

Cea mai aglomerată este vama Palanca.

„Fluxul continuă să fie unul intens. Coloana mijloacelor de transport în aşteptare la intrarea în Republica Moldova, către finele zilei de ieri a înregistrat peste 20 de kilometri, pe timp de noapte a scăzut la circa 8 şi în această dimineaţă, iar înregistrăm o creştere a fluxului. Pentru fluidizarea traversării, în cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a triplat numărul de personal”, a declarat Ana Revenco.

Ministrul de Interne a menţionat că aproape 1.000 de ucraineni au venit şi prin regiunea transnistreană şi s-au înregistrat la punctele din dreapta Nistrului.

Autorităţile mai anunţă că până acum 315 ucraineni au cerut azil în Moldova. Majoritatea sunt familii cu copii.

Ucrainenii care vor să ajungă în Moldova pot porni la drum doar pe cale terestră. Joi, la ora 12, a fost închis spaţiul aerian al Moldovei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: