miercuri

1 mai, 2024

24 iulie, 2023

În urma controalelor efectuate în 201 de centre rezidenţiale pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi şi copii din Capitală, șapte unități au fost închise, 65 au fost suspendate, s-au aplicat amenzi de 8.812.500 lei şi s-au deschis 47 dosare penale, conform bilanțului Prefecturii București.

„La finalul săptămânii trecute s-a încheiat prima parte a verificării centrelor rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor din Bucureşti”, anunţă Prefectura Capitalei.

Au fost controlate toate cele 201 centre licenţiate existente în Bucureşti, plus alte 6 centre clandestine, identificate pe parcurs. Dintre cele licenţiate, 104 sunt centre de copii, 75 pentru persoane vârstnice (dintre care 72 licenţiate şi 3 doar acreditate), 21 centre pentru persoane cu dizabilităţi şi un centru pentru persoane dependente, arată instituţia.

Verificările continuă


„În perioada imediat următoare, două echipe mixte îsi vor continua activitatea, întrucât pe perioada controlului a fost descoperit un număr semnificativ de societăţi/asociaţii care au obţinut acreditarea dar nu s-au licenţiat. Vorbim despre 150 de astfel de cazuri, dintre care aproximativ 50 figurează cu personal de specialitate încadrat. Cu sprijinul Poliţiei Capitalei, pe măsură ce le vom identifica în teren, vom efectua acţiunea de control. De asemenea, în situaţiile în care vom fi sesizaţi, vom continua identificarea şi controlul locaţiilor clandestine”, arată comunicatul Prefecturii.

La nivel național – 47 de dosare penale deschise în urma controalelor

47 de dosare penale au fost deschise de organele de anchetă în urma controalelor derulate în 2.724 de centre din totalul de 2803 centre licențiate în România.

Rezultatul verificărilor

  • au fost dispuse 110 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare de funcționare și 18 de închidere
  • la fața locului au fost evaluate 59.071 persoane rezidente, din care 627 au necesitat relocare
  • au fost aplicate 10.507 sancțiuni contravenționale în valoare de 34,389 milioane de lei.
  • au fost descoperite 51 de centre clandestine (neautorizate), ceea ce a determinat relocarea a 543 de persoane (125 în spitale, 234 în alte centre, 184 au fost preluate de aparținători). La aceste centre au fost aplicate 308 sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 3 milioane de lei și au fost deschise 17 dosare penale din care 6 vizează infracțiuni contra persoanei și 11 infracțiuni de natură economică.
  • au fost deschise 47 de dosare penale, dintre care 12 vizează infracțiuni contra persoanei (lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violențe, trafic de persoane, împiedicarea intervenției ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent și grav pentru viață, vătămare corporală din culpă) și 35 infracțiuni de natură economică.

Doi miniștri înlocuiți în scandalul azilelor din Ilfov

Marius Budăi și Gabriela Firea și-au pierdut funcțiile de ministru, al Muncii și respectiv al Familiei, în scandalul tratamentului inuman suportate de bătrânii din trei cămine rezidențiale din județul Ilfov.

Marius Budăi a fost înlocuit pentru că nu a luat nicio măsură, deși știa de mai multe luni ce se întâmpla în respectivele cămine, și chiar ar fi încercat să pedepsească ONG-ul ce a descoperit neregulile, iar Gabriela Firea a fost forțată de Marcel Ciolacu să demisioneze întrucât mai multe persoane apropiate ei au fost direct implicate în administrarea celor trei unități.


Ştefan Godei, inculpat în dosarul azilelor din judeţul Ilfov, a fost angajat de Gabriela Firea la cabinetul de senator în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, anterior fiind angajat și la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea.

Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Cu toate acestea, Gabriela Firea a afirmat în repetate rânduri că nu îl cunoaște pe Ștefan Godei.

Presa a mai scris că și unul dintre consilierii Gabrielei Firea de la Ministerul Familiei a condus pentru o perioadă de timp asociația implicată în ancheta privind căminele de lângă București

Tot presa a mai scris că Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat la una din Direcțiile de Asistență Socială din Voluntari care avea în sarcină controlul căminelor de bătrâni.

Gabriela Firea era ministru al Familiei și Egalității de Șanse, post special creat pentru ea, din 25 noiembrie 2021, când a fost învestit Guvernul PNL-PSD condus de Nicolae Ciucă.

În toată această perioadă, inclusiv după demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, Firea a negat orice implicare și legătură, susținând că este victima unei campanii de discreditare pentru a fi scoasă din cursa pentru Primăria Capitalei.

Marius Budăi a demisionat din funcție la 9 zile de la izbucnirea scandalului, numai după ce presa a scris că Ministerul Muncii a acționat împotriva unui ONG care i-a sesizat neregulile din căminele din Voluntari.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: