sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 mai, 2022

Premierul Mateusz Morawiecki

Comisia Europeană urmează să aprobe planul de redresare polonez în următoarele două săptămâni, au declarat marți oficiali UE pentru Politico.

Varșovia și Bruxelles au fost blocate într-o dispută îndelungată cu privire la independența justiției. Disputa a întârziat aprobarea PNRR- ulei Poloniei, care are alocate 36 miliarde euro, granturi și împrumuturi, din fondul european de recuperare economică.

UE a stabilit trei condiții pentru aprobarea planului: desființarea controversatei camere de disciplină pentru judecători, reformarea acestui regim disciplinar și repunerea în funcție a judecătorilor demiși.

Compromis UE – Polonia


Negociatorii au ajuns la un acord pe toate trei punclele, au spus oficiali UE, dar plățile vor depinde de demonstația Poloniei că a implementat reformele cerute.

Conform regulilor fondului, banii sunt acordați în rate, pe măsură ce țările demonstrează că au finalizat o listă de așa-numitele „etape și ținte” sau obiective convenite în prealabil.

„Ne finalizăm munca cu Polonia în ceea ce privește etapele și obiectivele în toate punctele negociate”, a confirmat pentru Politico un purtător de cuvânt al Comisiei.

După ce Comisia Europeană aprobă în mod oficial planul, Consiliul UE are la dispoziție patru săptămâni pentru a accepta, cu majoritate calificată, evaluarea Comisiei.


Ministrul polonez pentru fonduri UE, Waldemar Buda, a declarat marţi că Polonia va solicita prefinanțarea PNRR-ului în iulie, a informat presa poloneză.

Presiuni americane pentru aprobarea în UE a acordului global privind impozitarea companiilor

Acordul UE – Varșovia ar putea să deblocheze și aprobarea de către UE a acordului global privind rata minimă a impozitului pe profit, pe care Polonia l-a blocat.

Varșovia a fost sub presiunea Washingtonului pentru a renunța la opoziția față de o rată minimă a impozitului pe profit.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„UE și SUA trebuie să dea dovadă de lider prin implementarea rapidă a impozitului minim global în legile noastre interne”, a declarat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, la Bruxelles.

Janet Yellen a vizitat luni Varșovia, în întâlniri cu oficiali polonezi ridicând problema aprobării acestei politici fiscale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: