joi

28 martie, 2024

16 septembrie, 2017

Sistemul european de relocare a refugiaților nu va fi prelungit după data de 26 septembrie, însă Bruxelles-ul va continua să sprijine statele membre să accepte refugiați, scrie Politico, citând surse din diplomația europeană.

Pe data de 26 septembrie se încheie perioada decisă pentru aplicarea schemei prin intermediul căreia UE dorea să relocheze 160.000 de refugiați sosiți în Italia și Grecia cu scopul de a ajunge în vestul continentului. Planul UE nu a funcționat: până pe data de 4 septembrie fiind relocate doar 27.695 de persoane.

Ungaria și Polonia au fost statele care au refuzat vehement să primească refugiați, iar alte state au blocat discret procesul de relocare.


Marea problemă pentru Comisia Europeană este să decidă ce va face cu migranții care ar putea sosi în Europa după data de 26 septembrie, în acest moment fiind în dezbatere modul în care să poată fi updatat Regulamentul Dublin, care obligă statele UE în care sosesc migranți să găzduiască și să proceseze cererile de azil.

Planul Comisiei este să găsească o modalitate eficientă prin care să încurajeze statele membre să primească benevol migranți relocați în principal din Italia și Grecia, afirmă sursele Politico.

Acestea afirmă că reprezentanți ai Comisiei au informat ambasadorii de la Bruxelles ai statelor membre  și miniștrii de Interne în legătură cu intenția de a emite un nou pachet de măsuri pe migrație pe data de 27 septembrie.

Cotele obligatorii, introduse în septembrie 2015, la apogeul crizei migrației, au tensionat relațiile dintre UE și anumite țări din Centrul și Estul Europei. Chestiunea a făcut inclusiv obiect al unei contestații depuse, fără succes, de Slovacia și de Ungaria la instanța europeană.


Comisia a declanșat acțiuni juridice împotriva Ungariei și Poloniei, care au refuzat să primească refugiați prin intermediul schemei obligatorii, și împotriva Cehiei, care de peste un an refuză să participe la schemă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: