luni

29 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2020

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat pe liderii UE la un summit special pe tema bugetului UE 2021-2027.

”A venit vremea să ajungem la un acord pe marginea Cadrului Financiar Multianual”, scrie în scrisoarea prin intermediul căreia liderii UE 27 sunt invitați la summit-ul care se va organiza la data de 20 februarie.

”Orice amânare ne va creea probleme politice și practice majore și va pune în pericol continuarea programelor și politicilor curente și șansarea unor proiecte noi. Cu toții trebuie să demonstrăm capacitate de compromis și mă bazez pe sprijinul dumneavoastră în această privință”, citează Euractiv din scrisoarea lui Charles Michel.


Surse diplomatice afirmă că, deși multe controverse legate de structura viitorului buget multianual au fost rezolvate, rămân în continuare chestiuni asupra cărora statele membre și Comisia nu cad de acord. E vorba, printre altele, de nivelul contribuțiilor naționale la bugetul comunitar și de renunțarea la politica de rebate după Brexit. O serie de state membre în continuare sunt îngrijorate de posibilitatea diminuării fondurilor pentru dezvoltare regională.

Statele membre negociază fără să ajungă la un compromis de la jumătatea anului 2018 proiectul de buget multianual – unul dintre eșecurile asumate de fostul președinte al Comisiei Jean Claude Juncker.

Proiectul inițial vorbea de un buget multianual de 1.134 trilioane euro, ultima variantă – inițiată de președinția rotativă finlandeză a Consiliului- fiind de 1.087 trilioane euro care, esențial, prevede alocări la jumătate pentru Fondul European de Apărare, o inițiativă a lui Emmanuel Macron.

Noul proiect-fanion al Comisiei, Pactul ecologic, afectează și fondurile distribuite Politicii Agricole Comune.


Orice compromis realizat în cadrul Consiliului mai trebuie aprobat și de către Parlamentul European.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: