miercuri

17 aprilie, 2024

28 aprilie, 2017

Premierul Irlandei, Enda Kenny

Liderii europeni s-ar putea pregăti să recunoască o Irlandă unificată, în cadrul unei declarații ce ar permite Irlandei de Nord o revenire facilă în blocul comunitar.

În cadrul primului summit dedicat oficial procesului Brexit, sâmbătă, cei 27 de lideri UE sunt așteptați să ia în discuție un text care afirmă, potrivit publicației britanice The Guardian, că în situația în care Irlanda se  unifică, atunci teritoriul din nord ar deveni automat parte a UE.

Discutarea și eventuala aprobare a acestui text este o victorie a guvernului Irlandei, care a presat în ultima vreme pentru introducerea unei așa-numite ”clauze RDG”, o referire la primirea în cadrul comunității europene a fostului stat comunist după căderea zidului Berlinului. Această declarație este de natură să declanșeze temeri că Brexit ar putea declanșa dezmembrarea Regatului Unit, deși în Irlanda de Nord nu există o majoritate favorabilă unificării.


Diplomația europeană se pregătește pentru o reacție furioasă a Marii Britanii,  previzibilă ținând cont de modul în care au reacționat politicienii sau media britanice după ce, la începutul lunii aprilie, au apărut speculații legate de statutul viitor al Gibraltarului.

”Clauza irlandeză” este bazată pe acordul de pace din ”Vinerea Bună”, care statuează dreptul la unificare a nordului și sudului Irlandei dacă există o majoritate în acest sens în teritoriile din nord.

Referendumul de ieșire a Marii Britanii din UE a readus pe tapet chestiunea reunificării Irlandei, în ciuda faptului că majoritatea locuitorilor Irlandei de Nord nu dorește acest lucru– un sondaj recent arată că o majoritate de 62% dorește ca teritoriul să rămână parte a Regatului Unit. Nici în Republica Irlanda ideea nu are o bază largă de susținători, mai ales din cauza faptului că unificarea celor două teritorii are un cost care ar trebui suportat de Dublin: un sondaj similar arată că numai o treime din irlandezi susțin unificarea.

Așa-numita ”clauză RDG” va fi conținută  de un text separat de cel care va conține liniile oficiale de negociere cu Marea Britanie, deoarece oficialii europeni consideră că aceasta este mai mult o poziționare față de acordul de pace, nu o chestiune care să facă subiect al negocierilor Brexit.


La Bruxelles, toată lumea se pregătește de un summit scurt, cei 27 fiind așteptați să aprobe ”liniile roșii” ale UE în negocierile cu Marea Britanie, mai ales că acestea au fost deja aprobate la nivel tehnic.

Pe măsură ce se apropie momentul începerii discuțiilor oficiale, care vor demara după alegerile din 8 iunie din Regatul Unit, apar semne că Europa începe să fie nemulțumită de atitudinea Marii Britanii. Cancelarul Angela Merkel a afirmat joi că politicienii britanici nu trebuie să trăiască cu iluzia că Marea Britanie va putea beneficia în continuare de privilegii după ce va părăsi Uniunea.

Înainte de a face aceste precizări în fața Bundestag, cancelarul a discutat cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care, afirmă sursele The Guardian, i-ar fi povestit Angelei Merkel cum a decurs dineul de joi seara, organizat de Downing Street.

Un diplomat european a declarat The Guardian :”Sunt pesimist, nu cred că aceste negocieri vor avea un final pozitiv”, acesta afimând că șansele unui eșec în negocierile Brexit ar fi mai mari de 50%.

UE este nemulțumită că echipa premierului Theresa May pare că nu vrea să onoreze promisiunile fostului premier David Cameron, care a asigurat că Marea Britanie va contribui la bugetul UE până în 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: