duminică

16 iunie, 2024

23 noiembrie, 2015

Militari patrulând în Grande Place, Bruxelles

Capitala Belgiei a fost și luni sub alertă maximă : școlile, muzeele, marile magazine şi cinematografe au rămas închise. Accesul la metrou este în continuare suspendat în Bruxelles.

Cinci percheziţii au fost efectuate luni dimineaţă la Bruxelles şi alte două la Liege, cinci persoane au fost reţinute în urma acestor percheziţii, a anunţat luni Parchetul federal belgian. Numărul total al persoanelor reţinute începând de duminică seara, de la declanşarea operaţiunilor poliţiei belgiene, a ajuns astfel la 21.

Salah Abdeslam, cetăţeanul belgian implicat în atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie, pe numele căruia există un mandat de arestare internaţional, nu a fost găsit de autorităţile belgiene.


În Grand Place, un punct central istoric vizitat frecvent de localnici şi de turişti, stă parcat un autovehicul militar sub un brad de Crăciun iluminat.

NATO, care a ridicat nivelul de alertă de la atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie, a precizat că baza din Bruxelles este deschisă, dar unii angajaţi lucrează de acasă, iar vizitele externe au fost anulate.

Şi instituţiile UE sunt deschise, însă sunt păzite de patrule militare.

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat că Bruxelles, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori, va rămâne sub alertă de gradul patru, cea mai ridicată alertă de securitate, însemnând că se află sub ameninţarea unui „atac real şi iminent”.


„De ceea ce ne temem este un atac similar celui din Paris, de anumiţi indivizi care pot lansa mai multe atacuri simultan în locaţii multiple”, a declarat Charles Michel la o conferinţă de presă.

Autorităţile belgiene se reunesc luni după-amiază pentru a reevalua situaţia privind securitatea în Bruxelles. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat pentru postul de radio RTL că belgienii îşi continuă activităţile zilnice, în pofida restricţiilor impuse de alerta de securitate.

„Cu excepţia metroului şi a şcolilor închise, viaţa merge mai departe în Bruxelles, sectorul public este deschis pentru afaceri azi (luni), multe companii sunt deschise”, a subliniat Jambon luni dimineaţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: