5 august, 2020

Federația Sindicatelor GAZ-Romania „dezaprobă” opiniile potrivit cărora gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) ar fi inutil, potrivit unui comunicat emis miercuri, şi se alătură astfel poziţiei Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), exprimată cu o zi înainte.

„Federația Sindicatelor GAZ-Romania, organizație care reprezintă interesele salariaților din industria gazului – angajați ai companiilor Transgaz, Romgaz, E-ON și Engie, ia act de sesizarea Sindicatului Transport Gaz și dezaprobă total opiniile lansate recent în spațiul public de diferite persoane și organizații, cu referire la o așa-zisă lipsă de utilitate a gazoductului BRUA şi atrage aternţia că acesta reprezintă un proiect cu valoare strategică atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană”, spune un comunicat al sindicatelor din sectorul gazelor.


La rândul său, FPPG ţinea să amintească, în ajun, faptul că „gazoductul BRUA constituie o etapă esenţială de dezvoltare a sistemului naţional de transport gaze naturale (…) şi o cale de acces la pieţele europene a unei părţi a potenţialei producţii româneşti din Marea Neagră”.

Cele două comunicate sunt reacţii probabile cel puţin la o declaraţie care pune la îndoială utilitatea BRUA, făcută chiar de un oficial al Autorităţii Naţionale de reglementare în Energie (ANRE).

„Anul acesta va fi dată în folosinţă conducta BRUA (sectorul românesc, Faza 1, n.r.). În condiţiile în care nu am rezolvat încă problema investiţiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conductă către partea vestică”, a spus Maria Mânicuţă, director pentru tarife de reţea în ANRE, la o conferinţă Focus Energetic de acum două săptămâni.

Mai recent, însă, o licitaţie de rezervare de capacitate  de transport, pe tronsonul HUAT (Ungaria – Austria) al gazoductului s-a încheiat cu un eşec, iar operatorul de sustem maghiar a luat decizia finală de a nu investi în construcția secțiunii maghiare spre Austria a BRUA. Participanţii au invocat întârzierea exploatării gazelor din Marea Neagră.

(Citiţi şi: „Întârzierea exploatării gazelor din Marea Neagră provoacă dezinteresul clienţilor gazoductului BRUA: câștigă Ungaria”)


Astfel că, totuși, atât sindicatele cât şi patronatele din sectorul gazelor susțin obietivul strategic al interconectării a sistemelor de transport regionale prin BRUA, până la  hub-ul de la Baumgarten, lângă Viena, cea mai mare piaţă regională de gaze.

Federaţia Sindicală GAZ România: „Odată cu punerea lui în funcțiune, România se conectează la culoarele regionale de transport și va putea să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român”.

FPPG: „Dezvoltarea unei piețe autohtone de tranzacționare, transparentă și lichidă, susținută și de legătura bidirecțională cu Hub-ul Central European de Gaze de la Baumgarten (CEGH), ce va fi stabilită prin intermediul gazoductului BRUA, va conferi consumatorilor predictibilitate și securitate a aprovizionării”.

Mai departe, federaţia sindicală din sectorul gazelor spune că:

  • „Toate afirmațiile publice referitoare la lipsa de valoare economică și strategică a gazoductului BRUA le considerăm neavizate și nerealiste. Prin urmare, Federația Sindicatelor GAZ-Romania, în numele Sindicatului Transport Gaz transmite public mesajul de susținere fermă a acestui proiect care aduce beneficii importante în plan economic și social, atât la nivel național cât și european, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor, dezvoltarea infrastructurii, contribuții la economia locală, națională și europeană,prin stimularea altor investiții”.
  • Nu în ultimul rând, gazoductul BRUA reprezintă și un motiv de mândrie națională și de continuitate a tradiției pe care România o are în domeniul energetic (…)
  • Sunt create toate premisele pentru susținerea și dezvoltarea proiectelor de investiții în sectorul gazelor naturale, pentru ca România să devină lider regional din punct de vedere energetic, astfel încât generațiile viitoare să nu mai depindă de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale iar țara noastră să devină pe deplin independentă energetic.
  • Din perspectiva salariaților Transgaz, gazoductul BRUA, ca și alte proiecte majore de investiții înseamnă nu doar o decizie a conducerii companiei, ci și munca concretă a miilor de angajați ai societății, care au lucrat și lucrează cu seriozitate, responsabilitate, profesionalism și devotament”.

FPPG spunea marți că: „Potrivit studiilor și analizelor efectuate de către FPPG cu sprijinul experților din domeniu, interconectarea României la rețelele regionale de transport constituie un pas esențial în dezvoltarea pieței românești de gaze naturale. Avantajele sunt multiple și privesc securitatea energetică, precum și beneficii de ordin comercial, economic, politic și social. Din rândul acestora se amintește:

  • Conectarea la culoarele regionale de transport gaze naturale permite aprovizionarea din noi surse. Din acest motiv, consumatorii din România, casnici și industriali, vor beneficia de efectele concurenței între surse multiple de gaze naturale;
  • Dezvoltarea unei piețe autohtone de tranzacționare, transparentă și lichidă, susținută și de legătura bidirecțională cu Hub-ul Central European de Gaze de la Baumgarten (CEGH), ce va fi stabilită prin intermediul gazoductului BRUA, va conferi consumatorilor predictibilitate și securitate a aprovizionării;
  • Interconectarea poate conferi României o poziție importantă în piețele regionale și implicit va spori securitatea energetică;
  • Activitatea de înmagazinare subterană a gazului natural, cu potențial geologic semnificativ de extindere, se poate dezvolta și moderniza pe baze comerciale, într-un con¬text de piață regional;
  • Accesul producătorilor de gaze din România la piețele regionale și europene va stimula investițiile în segmentul upstream și în infrastructură. Aceasta este o condiție indispensabilă pentru dezvoltarea sectorului offshore de la noi din țară”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: