British Council, principala instituție culturală și diplomatică a Marii Britanii din străinătate, se confruntă cu reduceri substanțiale de locuri de muncă și închiderea de birouri după ce veniturile din predarea limbii engleze și examenele au scăzut în timpul pandemiei.
Persoane familiarizate cu planurile British Council citate de Politico afirmă că instituția își va reduce și personalul din Bosnia, Croația, Kosovo, Malta, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia și Elveția. În toate aceste state vor exista programe de învățământ online.
Organizația își va închide birourile din Belgia, SUA, Australia, Canada, Noua Zeenlandă, Afganistan, Chile, Namibia, Sierra Leone, Sudanul de Sud și Uruguay.
British Council este prezent în România din anul 1938, anul în care instituția și-a deschis primele patru sedii din străinătate din lume. Celelalte trei sedii au fost deschise în Egipt, Portugalia și Polonia.
În prezent, British Council are deschise centre în București, Cluj-Napoca și Iași.
În vârf de pandemie, anul trecut, organizația a fost nevoită să închidă 44 dintre cele 47 de școli de limba engleză și 195 dintre cele 223 de centre de testare din întreaga lume.
British Council este finanțat în principal prin subvenții guvernamentale.
Răspunsul inițial al guvernului britanic la criza financiară cu care se confruntă instituția a fost o subvenție de urgență de 26 de milioane de lire sterline, peste subvenția anuală primită de British Council, de 161 de milioane de lire sterline. În 2020, subvenția anuală a fost totuși redusă cu 18 milioane de lire sterline.
Un purtător de cuvânt al British Council declara anul trecut: „COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra finanțelor noastre. Suntem recunoscători pentru finanțarea pe termen scurt a guvernului Regatului Unit și suntem în discuții constructive cu guvernul pentru a identifica o soluție pe termen lung. ”
British Council a mai primit și două împrumuturi comerciale acordate de Foreign, commonwealth and Development Office, în valoare totală de 245 de milioane de lire sterline, cu rate de dobândă și condiții de rambursare nedivulgate public și condiționate de implementarea unor măsuri de reducere a costurilor de funcționare.
Guvernul de la Londra prezice acum că veniturile British Council din operațiuni comerciale nu vor reveni în parametrii normali până cel puțin în 2023.
În luna iulie, veniturile realizate din învățământ au atins doar aproximativ 50% din nivelurile pre-pandemice. În acea lună, British Council a lansat o consultare pentru a reduce salariile angajaților cu 15-20%.
Nigel Adams, șef al Foreign, commonwealth and Development Office, afirmă că guvernul a intervenit deja consistent în salvarea British Council în ciuda faptului că Marea Britanie se confruntă cu un deficit bugetar de 400 miliarde de lire sterline.
Restructurarea va fi pusă în aplicare de Scott McDonald, fost director executiv al firmei de consultanță Oliver Wyman Group, care a preluat luna aceasta conducerea British Council, unul dintre cele mai importante instrumente din arsenalul soft-power al Marii Britanii.