Industria financiară din Marea Britanie are ”totul de câștigat” ca urmare a unui ”Brexit”, iar bancherii vor scăpa de reglementările europene „sufocante”, precum limitarea bonusurilor sau a salariilor, susțin reprezentanţii unei organizaţii care militează pentru ieșirea statului din Uniunea Europeană, notează Bloomberg.
”Poziția Marii Britanii de lider mondial în domeniul serviciilor financiare nu depinde de apartenența sa la Uniunea Europeană. În afara UE, am fi mai bine poziționați pentru provocările care vin dinspre orașe precum Hong Kong sau Singapore”, susține Aaron Banks, cofondatorul unui grup care sprijină ieșirea țării din UE numit Leave.EU.
În opinia organizaţiei, băncile nu vor opta să iasă de pe piaţa financiară din Londra care îşi va păstra statutul de lider mondial pe acest segment. Banks argumentează că Londra s-a clasat deja pe prima poziție în topul Zyen cu privire la capitalele financiare ale lumii, depășind alte orașe europene care sunt ”strangulate” de reglementările europene, dar şi că este puţin probabil ca City-ul să fie depăşit de un alt centru financiar european.
Marea Britanie are a patra cea mai mare industrie bancară din lume, al treilea cel mai mare sector al asigurărilor și al doilea cel mai mare sector de gestionare a fondurilor.
Sectorul financiar reprezintă circa 10% din PIB-ul Marii Britanii, iar la Londra au loc 74% dintre tranzacțiile valutare europene, cu toate că statul nu se află în zona euro, argumentează Leave.EU.
Ieșirea din UE ar sprijini băncile prin reducerea reglementărilor și ar elimina riscul taxelor pe tranzacții și a limitărilor asupra salariilor, măsuri promovate de europa continentală, a argumentat și autorul analizei cu privire la impactul Brexit-ului asupra sectorul financiar britanic.
Premierul britanic David Cameron a promis renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi organizarea, până la sfârşitul anului 2017, a unui referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar.