fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Brexit și consecințele: David Cameron, ultimele încercări de a-și asigura susținerea Germaniei și Franței

de Mariana Bechir 15.2.2016

EU-flagCu numai câteva zile înainte de summitul crucial al Consiliului European, David Cameron face ultimele vizite în capitalele europene care contează, pentru a-i convinge pe cei mai importanți lideri ai Uniunii să-i accepte cererile ce ar putea evita ieșirea Marii Britanii din Uniune.

Luni, premierul UK se va întâlni la Paris cu președintele francez, François Hollande, într-un efort de ultim moment de a obține concesii din partea actorilor importanți.

Vizita vine după întâlnirea pe care a avut-o vineri seara cu Angela Merkel, la un banchet din Hamburg. Cancelarul Germaniei a reconfirmat sprijinul pentru menținerea Marii Britanii în UE.

Altfel stau lucrurile cu Parisul, cunoscut pentru rezervele exprimate față de încercarea premierului Cameron de a schimba echilibrul de putere dintre City și zona euro.

După discuțiile cu Francois Hollande, David Cameron va pleca la Bruxelles, pentru a se întâlni cu liderii grupurilor parlamentare europene și a-i convinge să nu se opună  pachetelor de reformă convenite cu liderii naționali.

Consiliul European se va desfășura pe 18 și 19 februarie, iar dacă se va ajunge la o înțelegere, referendumul privind apartenența la UE a Marii Britanii se va desfășura pe 23 iunie.

Brexitul văzut de companiile care activează în UK

Aproape o treime din companiile cuprinse într-un sondaj realizat de  Bertelsmann Foundation au declarat că vor lua în considerare transferarea în străinătate a unor joburi dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.

Sondajul a fost realizat în rândul a 700 de mari companii – 404 din UK și 378 germane – care operează în Marea Britanie.

Aproximativ 29% dintre aceste companii au explicat că fie și-ar reduce activitate din UK, fie și-ar reloca cu totul activitatea.

Procentul este mai mare în IT, unde 41% dintre firme spun că ar putea apela la o astfel de măsură în cazul unui Brexit.

De asemenea, numai 13% dintre reprezentanții companiilor intervievate cred că ocuparea ar putea crește după o eventuală ieșire din Uniune a Marii Britanii.

Până acum, doar domeniul financiar anunțase limpede că suportul pentru tabăra pro-rămânere în UE, însă acest sondaj arată că în interiorul mediului de afaceri există în mod clar o puternică opțiune pentru rămânerea în Europa.

Patru cincimi din companiile intervievate în comerțul cu amănuntul, IT, prelucrare, energie, telecomunicații și finanțe spun că Marea Britanie nu trebuie să părăsească UE.

Fundația Bertelsmann, care deține pachetul majoritar al organizației mass-media cu același nume, este considerată ca pro-europeană.

Studiul a confirmat că domeniul financiar este cel mai pesimist în ceea ce privește consecințele unui Brexit asupra ocupării, investițiilor și veniturilor.

Marile bănci de pe Wall Street – Goldman Sachs, JPMorgan și Morgan Stanley – sunt principalii donatori ai campaniei pentru rămânerea în UE.

Printre nemulțumirile enumerate de companiile aflate în tabăra pro-Brexit se numără reglementările complexe de la nivelul Uniunii și incertitudinile privind moneda euro.

Numai 21% dintre companiile cuprinse în sondaj s-au exprimat în favoarea părăsirii Uniunii de către Marea Britanie.

Cealaltă perspectivă: Brexit ar putea lăsa în urmă o Uniune mai fragilă

Jennifer McKeown, senior economist la capital Economics, a declarat pentru The Guardian: “UE este deja într-o stare precară, cu PIB-ul din multe state încă sub nivelul din 2008, intrările de refugiați adăugând o presiune suplimentară asupra resurselor”.

“Pierderea unui membru important ar deteriora încrederea în regiune și ar reduce influența UE în cadrul negocierilor la nivel mondial”, a mai explicat ea, adăugând:

“Și mai important, Brexit va confirma că uniunea nu este irevocabilă și, dacă Marea Britanie se va descurca bine, alte state ar putea fi tentate să-i urmeze exemplul. Deci (…) ar putea reprezenta chiar o amenințare existențială ” la adresa Uniunii.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.2.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult