fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Brexit / Reacții internaționale. UE caută soluții pentru evitarea unei reacții în lanț

de Iulian Soare 24.6.2016

brexit reactiiReacțiile față de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii au început să vină înainte de anunțarea oficială a rezultatelor.

Oficialii europeni își declară îngrijorarea pentru ce va urma pe continent după decizia din insulă, în timp ce liderii formațiunilor naționaliste din toată Uniunea salută rezultatul referendumului și anunță acțiuni similare în țările lor.

Președintele Parlamentului European va discuta cu Angela Merkel despre evitarea unei reacții în lanț

“Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineață arată că va fi un drum foarte dificil (…)

Mă aștept ca negocierile privind ieșirea (Marii Britanii din UE) să înceapă rapid”, a declarat Martin Schulz, la televiziunea de stat ZDF.

“Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar”, a mai spus Schultz, referindu-se la deprecierea lirei sterline și reacția piețelor financiare.

Întrebat de riscul unei posibile reacții în lanț, Martin Schulz a declarat că “va discuta cu Merkel despre cum să o evite”.

Șefii diplomațiilor din statele fondatoare ale UE se reunesc la Berlin

Miniștrii de Externe din cele șase state fondatoare ale UE se vor reuni sâmbătă, la Berlin, pentru a discuta riscurile pe care le presupune Brexitul și modalitățile în care acestea pot fi blocate.

Cele șase state fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda.

Premierul Belgiei cere un conclav UE27 pentru a discuta viitorul Uniunii

”Solicit un conclav pentru a ne reafirma angajamentul, în luna iulie. Trebuie să ne definim prioritățile și să stabilim un nou viitor pentru Europa”, a scris pe Twitter premierul belgian Charles Michel.

Acest tip de reuniune are loc foarate rar. Ele au loc cu ușile închise, sunt folosite pentru a trata mai ales provocări politice importante.

Reamintim că săptămâna viitoare este programat summitul de vară al șefilor de guverne și de stat din Uniune.

Parlamentul german se va reuni săptămâna viitoare într-o sesiune de urgență

Anunțul a fost făcut de liderul conservatorilor din Bundestag, Volker Kauder.

“Această zi trebuie să servească ca o încurajare pentru a consolida Europa, chiar dacă un membru părăsește UE”, a comentat el.

“Nimeni nu ar trebui să se amăgească și să creadă că o întoarcere la statul-națiune va îmbunătăți totul pentru cetățeni”, aavertizat Kauder.

Marine Le Pen – Acum trebuie organizat un referendum similar în Franța

“Victoria libertății! Așa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franța și în celelalte țări din Uniunea Europeană”, a fost primul mesaj de după referendum pe care l-a postat pe Twitter președinta Frontului Național, Marine Le Pen.

Ea va participa la alegerile prezidențiale din Franța și se așteaptă ca noul context să crească numărul simpatizanților formațiunii extremiste pe care o conduce.

Șeful diplomației germane: O zi tristă pentru Europa

“Veștile din Marea Britanie sunt într-adevăr serioase. Se pare că este o zi tristă pentru Europa și Marea Britanie”, a scris pe Twitter Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe.

Jens Stoltenberg: Poziția UK în NATO va rămâne neschimbată

Poziția Marii Britanii în NATO “va rămâne neschimbată” după decizia de joi,  a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

“Marea Britanie va rămâne un aliat puternic și implicat al NATO”, a spus el, într-o declarație de presă.

Stoltenberg a mai adăugat că NATO rămâne angajată pentru o cooperare mai strânsă cu UE: “O Alianță Nord-Atlantică puternică, unită și hotărâtă rămâne un pilon esențial de stabilitate într-o lume turbulentă”.

Francois Hollande a convocat cabinetul

Președintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune a cabinetului după referendumul de joi din Marea Britanie privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, transmite DPA.

Ședința va avea loc la ora 09.00, o oră după anunțarea oficială a rezultatelor finale de la referendumul din Marea Britanie.

“Dacă alegi să pleci vor fi consecințe. Să pleci înseamnă să pleci”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stephane Le Foll, pentru France 2.

“E mai simplu să demolezi lucruri decât să le construiești. Președintele va căuta propuneri pentru a construi”, a mai spus LE Foll.

Președintele SUA va discuta cu David Cameron despre ce urmează

Barack Obama așteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evoluțiile din cursul zilei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

“Președintele a fost informat despre rezultatele ce vin de la referendumul britanic și va continua să fie ținut la curent de echipa sa pe măsură ce situația o va impune”, a mai spus acesta.

Casa Albă va furniza comentarii suplimentare “de îndată ce va fi cazul”, a mai indicat oficialul american.

Liderul Ligii Nordului, Italia: Acum, e rândul nostru!

Și liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat Marea Britanie pentru că a votat ieșirea din UE.

“Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

“Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a adăugat el.

Viktor Orban – Bruxelles trebuie să asculte vocea poporului

Decizia britanicilor trebuie respectată deoarece fiecare națiune are dreptul să-și decidă soarta, a declarat vineri dimineața premierul Ungariei.

În opinia sa, cea mai importantă lecție oferită de referendumul din Marea Britanie are ca țintă Bruxelles, care trebuie să asculte de vocea poporului, a mai spus Viktor Orban.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Copiii – în datele INS: Procentul copiilor în total populație – cel mai mare în zonele cele mai sărace

Vladimir Ionescu

Cea mai mare pondere a copiilor între 0 și 18 ani se înregistra la 1 ianuarie 2020 în regiunea Nord–Est (20,7% din populaţia totală a… Mai mult

Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 pentru septembrie și inisistă să o transforme în G11

Iulian Soare

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică amânarea reuniunii G7 până în septembrie și planul său de a invita alte 4 state care nu… Mai mult

Europa

Taxa europeană pe accesul la piața unică vizează 70.000 de mari companii

Adrian N Ionescu

Taxa pe marile afaceri plănuită de Comisia Europeană CE ar urma să fie aplicată la circa 70.000 de mari companii europene și ar fi motivată… Mai mult

Stiri

Măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori valabile după 1 iunie

Razvan Diaconu

De la 1 iunie sunt în vigoare cele 3 măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă, adoptate… Mai mult

Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult