La obiect

Inflația a intrat conjunctural în coridorul țintă: 3,49%. Ce și cum s-a scumpit

Cu 3,49%, indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a reintrat la limită în coridorul țintă de 2,5% plus/minus 1%, după ce prețurile au… Mai mult

13.10.2019

Chestiunea

Ce rămâne după guvernele Dragnea-Tăriceanu: scurt bilanț al facturilor care urmează a fi decontate

Politicile publice ale ultimilor trei ani, de stimulare a creșterii economice prin consumul pe datorie au avut un preț. Au fost majorate veniturile populației (creșterea… Mai mult

10.10.2019

Evenimentul

Demiterea guvernului Dăncilă: Urgențele în suspensie și ce urmează pentru România

  Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis, moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție fiind adoptată joi de Parlament, cu 238 voturi pentru (cu 5 mai… Mai mult

10.10.2019

La obiect

August 2019 – Exporturile, la cel mai scăzut nivel din acest an. Se cronicizează deficitul lunar la mașini și echipamente

  Deficitul comercial pe luna august 2019 a fost de 1.365,4 milioane euro, cu 2,5% mai puțin decât în aceeaşi lună a anului trecut și… Mai mult

10.10.2019

Cronicile

Brexit / Reacții internaționale. UE caută soluții pentru evitarea unei reacții în lanț

de Iulian Soare 24.6.2016

brexit reactiiReacțiile față de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii au început să vină înainte de anunțarea oficială a rezultatelor.

Oficialii europeni își declară îngrijorarea pentru ce va urma pe continent după decizia din insulă, în timp ce liderii formațiunilor naționaliste din toată Uniunea salută rezultatul referendumului și anunță acțiuni similare în țările lor.

Președintele Parlamentului European va discuta cu Angela Merkel despre evitarea unei reacții în lanț

“Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineață arată că va fi un drum foarte dificil (…)

Mă aștept ca negocierile privind ieșirea (Marii Britanii din UE) să înceapă rapid”, a declarat Martin Schulz, la televiziunea de stat ZDF.

“Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar”, a mai spus Schultz, referindu-se la deprecierea lirei sterline și reacția piețelor financiare.

Întrebat de riscul unei posibile reacții în lanț, Martin Schulz a declarat că “va discuta cu Merkel despre cum să o evite”.

Șefii diplomațiilor din statele fondatoare ale UE se reunesc la Berlin

Miniștrii de Externe din cele șase state fondatoare ale UE se vor reuni sâmbătă, la Berlin, pentru a discuta riscurile pe care le presupune Brexitul și modalitățile în care acestea pot fi blocate.

Cele șase state fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda.

Premierul Belgiei cere un conclav UE27 pentru a discuta viitorul Uniunii

”Solicit un conclav pentru a ne reafirma angajamentul, în luna iulie. Trebuie să ne definim prioritățile și să stabilim un nou viitor pentru Europa”, a scris pe Twitter premierul belgian Charles Michel.

Acest tip de reuniune are loc foarate rar. Ele au loc cu ușile închise, sunt folosite pentru a trata mai ales provocări politice importante.

Reamintim că săptămâna viitoare este programat summitul de vară al șefilor de guverne și de stat din Uniune.

Parlamentul german se va reuni săptămâna viitoare într-o sesiune de urgență

Anunțul a fost făcut de liderul conservatorilor din Bundestag, Volker Kauder.

“Această zi trebuie să servească ca o încurajare pentru a consolida Europa, chiar dacă un membru părăsește UE”, a comentat el.

“Nimeni nu ar trebui să se amăgească și să creadă că o întoarcere la statul-națiune va îmbunătăți totul pentru cetățeni”, aavertizat Kauder.

Marine Le Pen – Acum trebuie organizat un referendum similar în Franța

“Victoria libertății! Așa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franța și în celelalte țări din Uniunea Europeană”, a fost primul mesaj de după referendum pe care l-a postat pe Twitter președinta Frontului Național, Marine Le Pen.

Ea va participa la alegerile prezidențiale din Franța și se așteaptă ca noul context să crească numărul simpatizanților formațiunii extremiste pe care o conduce.

Șeful diplomației germane: O zi tristă pentru Europa

“Veștile din Marea Britanie sunt într-adevăr serioase. Se pare că este o zi tristă pentru Europa și Marea Britanie”, a scris pe Twitter Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe.

Jens Stoltenberg: Poziția UK în NATO va rămâne neschimbată

Poziția Marii Britanii în NATO “va rămâne neschimbată” după decizia de joi,  a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

“Marea Britanie va rămâne un aliat puternic și implicat al NATO”, a spus el, într-o declarație de presă.

Stoltenberg a mai adăugat că NATO rămâne angajată pentru o cooperare mai strânsă cu UE: “O Alianță Nord-Atlantică puternică, unită și hotărâtă rămâne un pilon esențial de stabilitate într-o lume turbulentă”.

Francois Hollande a convocat cabinetul

Președintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune a cabinetului după referendumul de joi din Marea Britanie privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, transmite DPA.

Ședința va avea loc la ora 09.00, o oră după anunțarea oficială a rezultatelor finale de la referendumul din Marea Britanie.

“Dacă alegi să pleci vor fi consecințe. Să pleci înseamnă să pleci”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stephane Le Foll, pentru France 2.

“E mai simplu să demolezi lucruri decât să le construiești. Președintele va căuta propuneri pentru a construi”, a mai spus LE Foll.

Președintele SUA va discuta cu David Cameron despre ce urmează

Barack Obama așteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evoluțiile din cursul zilei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

“Președintele a fost informat despre rezultatele ce vin de la referendumul britanic și va continua să fie ținut la curent de echipa sa pe măsură ce situația o va impune”, a mai spus acesta.

Casa Albă va furniza comentarii suplimentare “de îndată ce va fi cazul”, a mai indicat oficialul american.

Liderul Ligii Nordului, Italia: Acum, e rândul nostru!

Și liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat Marea Britanie pentru că a votat ieșirea din UE.

“Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

“Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a adăugat el.

Viktor Orban – Bruxelles trebuie să asculte vocea poporului

Decizia britanicilor trebuie respectată deoarece fiecare națiune are dreptul să-și decidă soarta, a declarat vineri dimineața premierul Ungariei.

În opinia sa, cea mai importantă lecție oferită de referendumul din Marea Britanie are ca țintă Bruxelles, care trebuie să asculte de vocea poporului, a mai spus Viktor Orban.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul din Hong Kong a cedat – proiectul privind extrădările în China a fost retras

Vladimir Ionescu

Autoritățile din Hong Kong au anunțat miercuri retragerea proiectului legislativ privind extrădările, proiect care a generat nemulțumiri masive în rândul locuitorilor, manifestate prin intermediul a… Mai mult

Europa

Bugetul de investiții al UE pe 2020: sprijin sporit pentru combaterea schimbărilor climatice

Iulian Soare

Parlamentul a adoptat miercuri poziția asupra bugetului pe 2020, subliniind că este un „punct de plecare solid în vederea lansării unei noi generații de programe… Mai mult

Stiri

Banca Transilvania estimează deficitul bugetar la 3,3% din PIB în 2019

Adrian N Ionescu

Cea mai recentă estimare privind deficitul bugetar pe 2019 este de 3,3% din PIB și aparține analiștilor Băncii Transilvania. Este cea mai indulgentă estimare față… Mai mult

Stiri

7 membri CSM, reacție la MCV: Progresele din Justiție au fost anulate de acțiunile unor reprezentanți ai puterilor statului

Vladimir Ionescu

Constatările din Raportul MVC corespund întocmai realității actuale din justiţia română, menționează  comunicatul unui grup de șapte magistrați din Consiliul Superior al Magistraturii care au… Mai mult

Stiri

Guvernul Orban și cele 15 bile albe lipsă: Negocierile oficiale s-au încheiat, încep discuțiile informale

Victor Bratu

Premierul-desemnat, Ludovic Orban, a încheiat miercuri cu un eșec oarecum previzibil runda de consultări politice premergătoare votului de învestire a guvernului monocolor PNL: Pro România… Mai mult

Europa

Parlamentul European a aprobat, la solicitarea europarlamentarilor PNL, alocarea a 50 mil. euro pentru fermierii afectați de pesta porcină

Razvan Diaconu

Plenul Parlamentului European a votat miercuri propria poziție asupra Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2020, buget care cuprinde și 50 de milioane de euro pentru… Mai mult

Stiri

Marii beneficiari ai OUG 114 pe Energie fuzionează. Consiliul Concurenţei analizează tranzacția

Adrian N Ionescu

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care AIK Energy LTD preia compania Valahia Gaz SRL, două dintre firmele beneficiare de creșterea a importurilor de gaze ca… Mai mult