fbpx

La obiect

România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult

07.01.2021

Chestiunea

Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult

07.01.2021

Chestiunea

O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult

06.01.2021

Brexit / Reacții internaționale. UE caută soluții pentru evitarea unei reacții în lanț

de Iulian Soare 24.6.2016

brexit reactiiReacțiile față de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii au început să vină înainte de anunțarea oficială a rezultatelor.

Oficialii europeni își declară îngrijorarea pentru ce va urma pe continent după decizia din insulă, în timp ce liderii formațiunilor naționaliste din toată Uniunea salută rezultatul referendumului și anunță acțiuni similare în țările lor.

Președintele Parlamentului European va discuta cu Angela Merkel despre evitarea unei reacții în lanț

“Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineață arată că va fi un drum foarte dificil (…)

Mă aștept ca negocierile privind ieșirea (Marii Britanii din UE) să înceapă rapid”, a declarat Martin Schulz, la televiziunea de stat ZDF.

“Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar”, a mai spus Schultz, referindu-se la deprecierea lirei sterline și reacția piețelor financiare.

Întrebat de riscul unei posibile reacții în lanț, Martin Schulz a declarat că “va discuta cu Merkel despre cum să o evite”.

Șefii diplomațiilor din statele fondatoare ale UE se reunesc la Berlin

Miniștrii de Externe din cele șase state fondatoare ale UE se vor reuni sâmbătă, la Berlin, pentru a discuta riscurile pe care le presupune Brexitul și modalitățile în care acestea pot fi blocate.

Cele șase state fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda.

Premierul Belgiei cere un conclav UE27 pentru a discuta viitorul Uniunii

”Solicit un conclav pentru a ne reafirma angajamentul, în luna iulie. Trebuie să ne definim prioritățile și să stabilim un nou viitor pentru Europa”, a scris pe Twitter premierul belgian Charles Michel.

Acest tip de reuniune are loc foarate rar. Ele au loc cu ușile închise, sunt folosite pentru a trata mai ales provocări politice importante.

Reamintim că săptămâna viitoare este programat summitul de vară al șefilor de guverne și de stat din Uniune.

Parlamentul german se va reuni săptămâna viitoare într-o sesiune de urgență

Anunțul a fost făcut de liderul conservatorilor din Bundestag, Volker Kauder.

“Această zi trebuie să servească ca o încurajare pentru a consolida Europa, chiar dacă un membru părăsește UE”, a comentat el.

“Nimeni nu ar trebui să se amăgească și să creadă că o întoarcere la statul-națiune va îmbunătăți totul pentru cetățeni”, aavertizat Kauder.

Marine Le Pen – Acum trebuie organizat un referendum similar în Franța

“Victoria libertății! Așa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franța și în celelalte țări din Uniunea Europeană”, a fost primul mesaj de după referendum pe care l-a postat pe Twitter președinta Frontului Național, Marine Le Pen.

Ea va participa la alegerile prezidențiale din Franța și se așteaptă ca noul context să crească numărul simpatizanților formațiunii extremiste pe care o conduce.

Șeful diplomației germane: O zi tristă pentru Europa

“Veștile din Marea Britanie sunt într-adevăr serioase. Se pare că este o zi tristă pentru Europa și Marea Britanie”, a scris pe Twitter Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe.

Jens Stoltenberg: Poziția UK în NATO va rămâne neschimbată

Poziția Marii Britanii în NATO “va rămâne neschimbată” după decizia de joi,  a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

“Marea Britanie va rămâne un aliat puternic și implicat al NATO”, a spus el, într-o declarație de presă.

Stoltenberg a mai adăugat că NATO rămâne angajată pentru o cooperare mai strânsă cu UE: “O Alianță Nord-Atlantică puternică, unită și hotărâtă rămâne un pilon esențial de stabilitate într-o lume turbulentă”.

Francois Hollande a convocat cabinetul

Președintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune a cabinetului după referendumul de joi din Marea Britanie privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, transmite DPA.

Ședința va avea loc la ora 09.00, o oră după anunțarea oficială a rezultatelor finale de la referendumul din Marea Britanie.

“Dacă alegi să pleci vor fi consecințe. Să pleci înseamnă să pleci”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stephane Le Foll, pentru France 2.

“E mai simplu să demolezi lucruri decât să le construiești. Președintele va căuta propuneri pentru a construi”, a mai spus LE Foll.

Președintele SUA va discuta cu David Cameron despre ce urmează

Barack Obama așteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evoluțiile din cursul zilei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

“Președintele a fost informat despre rezultatele ce vin de la referendumul britanic și va continua să fie ținut la curent de echipa sa pe măsură ce situația o va impune”, a mai spus acesta.

Casa Albă va furniza comentarii suplimentare “de îndată ce va fi cazul”, a mai indicat oficialul american.

Liderul Ligii Nordului, Italia: Acum, e rândul nostru!

Și liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat Marea Britanie pentru că a votat ieșirea din UE.

“Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

“Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a adăugat el.

Viktor Orban – Bruxelles trebuie să asculte vocea poporului

Decizia britanicilor trebuie respectată deoarece fiecare națiune are dreptul să-și decidă soarta, a declarat vineri dimineața premierul Ungariei.

În opinia sa, cea mai importantă lecție oferită de referendumul din Marea Britanie are ca țintă Bruxelles, care trebuie să asculte de vocea poporului, a mai spus Viktor Orban.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Noul președinte al CDU – Armin Laschet, un continuator al politicii Angelei Merkel

Iulian Soare

Armin Laschet (foto), premierul landului Renania de Nord-Westfalia, adept al continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă preşedinte al… Mai mult

Europa

Guvernul francez respinge definitiv preluarea Carrefour de către un grup canadian: “Este în joc securitatea alimentară”. Couche-Tard renunță

Iulian Soare

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a exprimat vineri opoziţia fermă a autorităţilor de la Paris faţă de o eventuală preluare a grupului de… Mai mult

Stiri

Ministerele trebuie să definitiveze, până pe 4 februarie, măsurile de reducere a pierderilor şi/sau plăţilor restante înregistrate la finalul anului trecut

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat vineri un memorandum cu tema „elaborarea de către ministere sau alte autorităţi publice centrale a unui Memorandum până la data de 4… Mai mult

Stiri

Militari și polițiști din SUA, sub lupa procuraturii pentru aderarea la ”ideologia privind supremația albilor” și violență excesivă la manifestatiile BLM

Iulian Soare

O anchetă a fost deschisă joi în legătură cu eforturile Pentagonului pentru a lupta împotriva ascensiunii extremismului în rândul forţelor armate americane, în contextul în… Mai mult

Stiri

Consulul României la Bonn a fost demis – este urmărit penal în noul dosar al lui Liviu Dragnea

Vladimir Ionescu

Gheorghe Dimitrescu, pus joi seara sub urmărire penală de DNA alături de Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA la învestitura lui Donald Trump, în… Mai mult

Stiri

La București și Cluj au fost programate toate vaccinurile anti-Covid alocate în acest moment

Vladimir Ionescu

Vineri, prima zi de programare pentru a doua etapă de vaccinare anti-Covid, peste 190.000 de persoane s-au înscris pentru imunizare, dintre care 50.000 în București.… Mai mult

Stiri

BNR a redus dobânda de politică monetară până la 1,25%

Adrian N Ionescu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României  (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la nivelul de 1,25% pe an, de… Mai mult